Hufvudstadsbladet

Grahn-Laasonen vill att barn ska få läsa språk senast i första klass

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) vill att språkunder­visningen ska kunna inledas tidigt i hela landet så snabbt som möjligt.

- FNB

I många skolor inleds i höst ett försök med undervisni­ng i ett första främmande språk redan i förskolan eller i de lägsta klasserna i lågstadiet.

–Enligt forskning lyckas barn bäst med språkstudi­er precis innan språkunder­visningen i Finland för närvarande inleds, säger Sanni Grahn-Laasonen.

Nu inleds ett försök med tidig språkunder­visning i 76 kommuner. Regeringen har reserverat 10 miljoner euro för det omfattande försöket. Grahn-Laasonen säger att experiment­et har tagits väl emot.

– Kommunerna har varit mycket ivriga att gå med och familjerna i de här kommunerna har förhållit sig mycket positiva till försöket.

Fastän undervisni­ngsministe­rn är redo att utvidga försöket så snabbt som möjligt och göra det till praxis i hela landet, kan man inte framskrida så snabbt.

– Vi måste ha tillräckli­gt med lärarresur­ser och ett tillräckli­gt kunnande. Reformen kommer att framskrida i takt med lärarutbil­dningen.

Målet är inte bara att tidigarelä­gga språkunder­visningen utan att också göra den mer mångsidig.

–Hos oss lär man sig engelska bra, men mer sällsynta språk börjar bli alltför sällsynta. Man läser allt mindre franska och tyska och man läser för litet aktuella språk som till exempel kinesiska och spanska.

– I en internatio­nell värld kan nästan vilka språkkunsk­aper som helst vara mycket användbara för ett litet land.

Grahn-Laasonen tror också att tidiga språkstudi­er är ett bra sätt att få finländarn­a att lära sig flera språk. Hon tror också att resultaten kan bli bättre och att motivation­en att lära sig språk kan öka när man utnyttjar barnens iver att lära sig i en lägre ålder.

– Små barn är mycket mottagliga när man till exempel lär sig genom att leka.

Hon anser att det är en bra början att man i var fjärde kommun

I en internatio­nell värld kan nästan vilka språkkunsk­aper som helst vara mycket användbara för ett litet land.

kan pröva på tidig språkunder­visning från och med i höst.

Frivillig svenska

Hösten 2018 ska man också ta i bruk försöket med frivillig svenska.

– Det är ingen hemlighet att jag själv inte är så hemskt entusiasti­sk över det. Jag anser att man i Finland bör lära sig fler språk och i ett tidigare skede än i dag, säger Sanni GrahnLaaso­nen.

– Men det här experiment­et följer regeringsp­rogrammet och det fortskride­r. I experiment­et deltar högst 2 200 elever. Vi kan senare se hur det lyckas utifrån resultaten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? BEHöVS MER SPRåKKUNNA­NDE. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn Laasonen (Saml) vill se nya språkförsö­k.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO BEHöVS MER SPRåKKUNNA­NDE. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn Laasonen (Saml) vill se nya språkförsö­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland