Hufvudstadsbladet

Sopbilar och såpbubblor på Barnens festival

Färggranna ballonger svajar omkring, musiken ljuder och överallt hörs glada skratt och tjut. Trots att det är söndagsmor­gon är Hesperiapa­rken fylld av barnfamilj­er som kommit föra att njuta av det som Barnens festival har att erbjuda.

- TEXT & FOTO: LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi

De gråa molnen verkar inte ha skrämt i väg människorn­a som i stilla mak vallfärdar till Hesperiapa­rken. I parken är det full håll i gång. Färggranna tält varvas med såpbubblor stora som strandboll­ar, roliga danser, och maskotar i spännande dräkter.

Det är Barnens festival som gäller, ett kultureven­emang riktat åt barn som i år ordnas för elfte gången av Keskuspuis­ton Nuorkauppa­kamari och PuskaPromo­tion.

Årets tema är att göra saker tillsamman­s med andra och ekologiskt tänkande. Evenemange­ts koordinato­r Doris Tuohimaa berättar att teman valts ut på grund av deras aktualitet.

– Att göra saker tillsamman­s valdes ut som tema med tanke på Fin lands 100– års jubileum. Det passade utmärkt som tema då hela vårt evenemang handlar om att göra saker tillsamman­s och ha det kul, berättar Tuohimaa.

– Barnen är vår framtid, så vi vill att de från ung ålder lär sig att återvinna och liknande saker. Därför lyfts ekologiskt tänkande upp.

Teman syns i programmet på många sätt, till exempel kan man skriva hälsningsk­ort till det hundraårig­a Finland eller öva sig på att sortera rätt.

– Sedan har vi rent konkret satsat på sophanteri­ngen på plats, så att man kan sortera sitt skräp, säger Tuohimaa.

Enligt Tuohimaa är det viktigt att det finns gratis evenemang riktade till barn.

– Alla ska ha en jämlik möjlighet att delta. Också de barn som kommer från medellösa familjer ska ha något kul att berätta om då skolan början. Vi vill att det här ska vara lika häftigt som ett besök till Borgbacken. Samtidigt vill vi inte begränsa vem som får komma, alla är välkomna, säger Tuohimaa.

Lyckohjul och skräpnalla­r

Invid ett av de många hopptornen på området hittar HBL familjen Varila.

– Det har varit superkul! Jag har klättrat i en hinderbana, provat på ett lyckohjul och tittat in i en sopbil, säger Lasse Varila, fem år.

Lasse, får medhåll av mamma Minna Varila.

– Det här är första gången vi besöker evenemange­t och allt verkar väldigt bra ordnat. Det finns mångsidigt program och intressant­a sponsortäl­t. Det borde ordnas mer sådana här gratis evenemang riktade till barn, där man får prova och pyssla med allt möjligt, säger Varila.

Lite längre bort hittar vi evenemange­ts officiella maskot, Skräpnalle­n, som berättar om sitt uppdrag.

– Jag bor egentligen på en soptipp, men kom hit för att upplysa barnen om hur det känns att bli bortslängd, säger nallen.

Skräpnalle­n säger att hen även vill få föräldrar att tänka om då det gäller mängden leksaker de ger sina barn.

– I dag lever många barn i ett överflöd av leksaker. Jag vill få dem att inse att det finns viktigare saker, att det i stället för materia kan ge av sin tid och uppmärksam­het och erbjuda barnen upplevelse­r.

Barnens festival verkar vara ett ypperligt tillfälle för detta.

 ??  ?? MASKOT. Skräpnalle­n upplyser båda barn och föräldrar om vikten av att konsumera mindre och ger dessutom ut gratis kramar.
MASKOT. Skräpnalle­n upplyser båda barn och föräldrar om vikten av att konsumera mindre och ger dessutom ut gratis kramar.
 ??  ?? HåLL I GåNG. Återvinnin­gscirkusen RosKabaree uppträder med instrument gjorda av återvinnin­gsmaterial.
HåLL I GåNG. Återvinnin­gscirkusen RosKabaree uppträder med instrument gjorda av återvinnin­gsmaterial.
 ??  ?? REGNBåGSFä­RGER. På plats fanns även älvor som blåste stora såpbubblor till barnens glädje.
REGNBåGSFä­RGER. På plats fanns även älvor som blåste stora såpbubblor till barnens glädje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland