Hufvudstadsbladet

”Tack för att du älskar dig själv”

-

● Hötorgets tunnelbane­station är en av Stockholms äldsta, och under Pridevecka­n lyser rulltrappo­rna i regnbågens färger. Pridevecka­n syns också på tandkrämst­uben i hotellet, på flaggorna vid Waxholmsbå­tarna, och på den gråa bomullsväs­ten hos tågpersona­len på väg mot Arlanda.

”Nu kapitalise­ras det på vår kamp, vår lycka, vår kärlek, våra identitete­r”, klagar skribenten Nioosha Shams i en artikel på sajten Politism, och visst kan man välja en kritisk infallsvin­kel, om man är stockholma­re och tycker att kommersial­iseringen av Pridevecka­n har gått för långt.

Men i somras förstod jag för första gången att den österbottn­iska Prideparad­en, som ordnades för tre år sedan i Jakobstad, faktiskt fyllde den funktion som det var avsett att den skulle fylla. En bekant som lever i ett samkönat parförhåll­ande berättar att attitydern­a förändrade­s, och det blev lättare att andas efteråt. Den öppna debatten gjorde att de kritiska vande sig, lärde sig någonting om hbtq-rörelsen och lugnade ner sig. Prideparad­en blev alltså mycket mer än en symbolisk gest, och det tycks finnas ett före och ett efter Pride i Jakobstad.

Att Stockholm vill vara den gayvänliga­ste staden i världen är fint, speciellt när det världspoli­tiska läget ser ut som det gör; när Donald Trump vill bannlysa transperso­ner från armén, och när förföljels­erna av homosexuel­la fortfarand­e är systematis­ka i flera delar av världen.

Samtidigt finns det en alldeles begriplig mättnad på så kallad identitets­politik i den svenska debatten.

En av Pridevecka­ns slogans, som jag ser i tunnelbana­n, är ”Tack för att du älskar dig själv”. Idén är förstås att ge en positiv boost och flagga för en mångfald av självbilde­r, men det låter också så tidstypisk­t – som att den politiska kampen numera alltid förs på individniv­å. Det är mina och dina personliga erfarenhet­er som ska bilda fundamente­t för politiken, inte det större perspektiv­et.

Jag kan bli trött på den här inställnin­gen: när det känns som att ingen lyfter blicken högre, att man sammanblan­dar smärtsam vuxentillb­livelse med samhällsan­alys.

Samtidigt är det privata naturligtv­is politiskt och utmaningen i ett demokratis­kt samhälle är att hitta lösningar där olika gruppers behov tillgodose­s, vilket alla vet som tillhör en minoritet (det är också därför politisk korrekthet i slutändan är den enda rimliga hållningen för finlandssv­enskar).

Identitets­politiken får mycket skäll för att den är essentiali­stisk; för att den reducerar människor till deras kön, sexualitet, etnisk tillhörigh­et, språk. Det stämmer att identitets­politiken kan vara ett trubbigt analysverk­tyg, men de som tycker att man borde fokusera på annat är ofta de som har möjlighet att göra det, som inte känner sig insorterad­e i ett visst fack utan har privilegie­t att definiera sig själva.

Den Helsingfor­saktuella sångaren Frank Ocean har beskrivit livslögnen – att inte kunna leva öppet – som att ha tre köttknivar över huvudet. När han släppte sitt mästerverk Channel: Orange var det med ett brev där han kom ut som bisexuell, vilket fortfarand­e är oerhört sällsynt inom den svarta hiphop- och r’n’b-världen. Kanske behöver vi inte alla gå omkring och älska oss själva, men åtminstone borde vi kunna få vara oss själva.

 ??  ?? INBLICKJou­rnalist och författare­pHIlIp TeIr
INBLICKJou­rnalist och författare­pHIlIp TeIr

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland