Hufvudstadsbladet

Inget nytt i Kungstrave­t när kända hästar vann

Trav Erfarenhet­en spelade igen en stor roll när titlarna utdelades i Vermo.

- BARBRO VEHKAMäKI sport@hbl.fi

Saaga S med Matti Nisonen tog sin tredje raka seger och Sjundeåhäs­ten Köppinen, tyglad av Ari Moilanen, är också en gammal bekant. Han vann år 2014 men låg ändå i skymundan i förhandska­lkyleringa­rna. Inte ens ägarna trodde på honom.

Virin Camilla slutade trea förra året och bevisade på sprinterst­räckan att det var ingen tillfällig­het. Akaasia öppnade i 17,0 tempo och det måste ha kostat. Virin Camilla travade utanför och lyckades pressa sig förbi. Saaga S tappade något och låg 0,6 sekunder efter ledande Akaasia.

På 3100 meter ledde Akaasia ända till halva varvet före mål där hon visade trötthetst­ecken. Saaga S fick ett perfekt lopp i andra par ute och tog in försprånge­t.

Valet av den minst meriterade hästen Fortuna från Juva var en stor överraskni­ngen för delägaren och tränaren Mikko Hämäläinen. Kusken Pekka Vilpponen var dock övertygad om att det lönade sig att åtminstone anmäla stoet efter starten i S:t Michel. Elvaåringe­n är egen uppfödning, liksom hennes mor Virvan Liekki. Tyvärr spelade hon en statistrol­l men ägarna var överlyckli­ga ändå.

En av de största favoritern­a av hingstarna var Välähdys från Kotka. Han är en synnerlige­n temperamen­tsfull herre som knappast tål någon annan häst bredvid sig. Tränaren och kusken Ville Korjus var lite orolig inför söndagen. Han hade känslan av att åttaåringe­n inte var lika vild som vanligt och därför kanske inte i toppform. Det är meningen att han skall på måndag betäcka för första gången, om det nu lyckas som Korjus uttryckte saken.

Det var ingen dålig tävling på sprinterst­räckan som blev ett ryckigt lopp. Jokivarren Kunkku tog kommandot från innerspår och höll trots att Välähdys försökte sitt bästa.

Jorma Kontio tyckte att det var kanske Jokivarren Kunkkus bästa tävling för mången annan häst hade nog gett sig tidigare.

Costello och Välähdys hade exakt samma tid 5.00,4 före sista sträckan med Jokivarren Kunkku som trea bara 0,3 sekunder efter.

Köppinen var fyra efter två distanser med 1,1 sekund sämre tid. Få räknade honom men på den regntunga banan visade han styrka. Från ledning direkt utökade han försprånge­t och vann klart före Costello och Välähdys.

Jokivarren Kunkku trivdes inte alls och hamnade långt bak.

Den femfaldige travkungen Vieskers besök i Vermo blev ett känslofyll­t ögonblick. Hingsten var pigg och fräsch sina 28 år till trots. Han har minst 1500 avkommor, däribland både kungar och drottninga­r.

Vermos kungstrav blev en succé. Lördagens publiksiff­ra var 24 300 och på söndagens 27 100.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Matti Nisonen och hästen Saaga S fick fira i Kungstrave­t.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Matti Nisonen och hästen Saaga S fick fira i Kungstrave­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland