Hufvudstadsbladet

”De flyr ett helvete och hamnar i ett annat”

Intervju Spänningsr­omaner är ett effektivt sätt att nå ut till folk, enligt den svenska journalist­en och författare­n Lisa Bjurwald. Hennes andra roman bygger på gedigen research om tusentals försvunna flyktingba­rn.

-

–●Jag●läste●en●pytteliten●notis●i●en●europeisk●tidning●där●det●stod●ungefär●att● Tyskland●lyckats●slarva●bort●närmare● 10 000●flyktingba­rn.●Vadå●slarva●bort● tänkte●jag.

Notisen●fick●den●svenska●författare­n●och●journalist­en●Lisa Bjurwald● att●bestämma●sig●för●att●låta●den●hårdnackad­e●specialpol­isen●Rebecka●Born● komma●tillbaka.●I●höst●kommer●Ta min hand,●uppföljare­n●till●spänningsr­omanen●Tills bara aska återstår.

Lisa●Bjurwald●har●jobbat●som●journalist●i●över●tjugo●år●och●har●granskat● extremhöge­rn●i●flera●fackböcker,●i●vintras●anordnande●hon●en●stödgala●för●Syriens●krigsdrabb­ade●folk●och●nu●senast● tog●hon●initiative­t●till●en●alternativ●bokmässa●efter●debatten●om●tidningen●Nya● tiders●medverkan●på●Bokmässan●i●Göteborg.●

Hon●drivs●av●ett●samhällsen­gagemang●som●tog●fart●när●hon●som●sextonårin­g●hoppade●av●gymnasiet●och● började●jobba●som●reporter●och●krönikör●på●Expressen.

Jag tror inte alla européer är rasister, men om myndighete­rna inte letar och om tidningarn­a med sin nyhetsvärd­ering signalerar att det inte är något du som läsare ska bry dig om.

”Falskt intryck”

Men●Lisa●Bjurwald●vill●att●så●många● som●möjligt●ska●kunna●ta●del●av●de●ämnen●hon●skriver●om,●och●förhoppnin­gsvis●bli●lika●upprörda●som●hon●själv.●I●fjol● kom●därför●den●skönlitter­ära●debuten,● boken●Tills●bara●aska●återstår,●baserad● på●en●reportages­erie●om●sexuell●människoha­ndel●hon●har●skrivit●för●Svenska●Dagbladet●och●Der●Spiegel.

–●Man●får●ett●falskt●intryck●när●man● ger●ut●uppmärksam­made●reportageb­öcker.●Du●får●glada●tillrop●från●en●elit● av●åsiktsjour­nalister●i●Stockholm.●Men● när●du●ska●du●åka●ut●och●prata●om●din●

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland