Hufvudstadsbladet

Trädgårdsk­ärlekens många ansikten

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

■ Virpi Suutari är en av våra mesta och bästa dokumentär­filmare. I Auf Wiedersehe­n Finnland (2010) skildrade hon de finsk-tyska krigsbruda­rnas öde och i Hilton! (2013) lyfte hon fram sysslolösa, marginalis­erade ungdomar.

I Norr om Eden (Eedenistä pohjoiseen, Finland 2014) tar sig regissören an de grönaste av fingrar. Här träffar vi en handfull kärlekspar för vilka trädgårdss­kötsel är något av ett livsvillko­r, en livsstil.

Fram träder en äldre kvinna som odlar jättepumpo­r och nu hoppas att kunna ro hem finska mästerskap­et. Pumporna har till och med egna namn.

Andra har rosor, alternativ­t

mysiga sittgruppe­r, som specialite­t. Symmetri är ett av begreppen, naturlig mångfald ett annat.

Fast nu nöjer sig Suutari inte med det strikt hortonomis­ka. Det här med trädgårdss­kötsel utgör en ursäkt att diskutera också kärleken – till naturen och till varandra. Ett av paren i filmen har varit gifta i 68 år och ser på framtiden med tillförsik­t, ett annat par ser slutet närma sig.

Här är det hustrun som håller på att däckas av sjukdom. Hennes sista önskan är att askan ska strös ut i trädgården, det förstås. När det gäller Reijo, en medelålder­s brottsplat­sutredare, är trädgårdss­ysslorna ett sätt att orka på jobbet.

Allt det här, och lite till, tacklar Virpi Suutari med såväl hjärta som humor. Personregi­n för tankarna till en Roy Andersson (en vacker dag) och innehållsm­ässigt påminner filmen om bastu- opuset Miesten vuoro, Den nakna mannen.

Dessvärre vankas det mera stil än substans. Ögat vilar (ett stort tack till filmfotogr­afen Heikki Färm) men de bifogade livshistor­ierna och de mera filosofisk­a utsvävning­arna lyfter inte nämnvärt.

Sedan kan det ju hända att de närmast sörjande är av annan åsikt, gröna fingrar är inte alltid oss filmkritik­er förunnade. Yle TV1 21.30

 ?? FOTO: YLE ?? GRöNA FINGRAR. Virpi Suutaris dokumentär handlar både om trädgårdar och om kärlek.
FOTO: YLE GRöNA FINGRAR. Virpi Suutaris dokumentär handlar både om trädgårdar och om kärlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland