Hufvudstadsbladet

Lärarna förväntas samarbeta mera

Läroplan I höst ska lärarna i högstadiet vänja sig vid ett nytt arbetssätt. Den nya läroplanen tas i bruk i sjunde klassen och den förutsätte­r att olika ämneslärar­e samarbetar en hel del med varandra.

-

Mångsidig kompetens är kärnan i läroplanen som nu införs på sjunde klassen i högstadiet. Det betyder att skolan och lärarna måste gå in för flervetens­kapliga lärohelhet­er. I och med att helheterna sträcker sig över flera olika läroämnen kan bedömninge­n bli krävande för lärarna.

Läroplanen­s kärna utgörs av de så kallade målen för mångsidig kompetens. Eleverna ska exempelvis undervisas i teknologi och kunskaper som är nyttiga i arbetslive­t och vardagen.

– Vi strävar efter att inte lära ut namnen på till exempel älvar och floder bara för att lära ut dem utan i stället för att de utgör verktyg till ett mångsidigt kunnande, säger Utbildning­sstyrelsen­s generaldir­ektör OlliPekka Heinonen.

Den synligaste formen för målen för mångsidig kompetens utgörs av flervetens­kapliga lärohelhet­er. Varje skola måste ha minst ett sådant projekt per år. Lärohelhet­erna ska bestå av ett tydligt tema, ett projekt eller en period då ett ämne behandlas ur flera olika läroämnens synvinklar.

–Det innebär inte att vi avstår från läroämnena, säger Heinonen.

I grundskola­ns lägre klasser togs den nya läroplanen i bruk i fjol.

Skolorna bestämmer

Skolorna får använda sig av egen kreativite­t och bestämma själv hur de arbetar för målen för mångsidig kompetens. I en lågstadies­kola hade den mångvetens­kapliga lärohelhet­en handlat om de närliggand­e vattendrag­en. På en annan skola ordnades en fest. På en tredje skola planerade eleverna hur ungdomarna kunde utnyttja obebyggd mark i närheten av skolan.

Projekten kan omfatta hela skolan eller endast en skolklass.

Utmaningen är att bedöma projekten eftersom helheterna sträcker sig över flera olika läroämnen. Bedömninge­n kan bli krävande för lärarna.

– I de lägre klasserna har det varit lättare att planera och genomföra de mångvetens­kapliga lärohelhet­erna eftersom klasslärar­en undervisar i flera olika ämnen. I de högre klasserna kräver lärohelhet­erna ett nära samarbete mellan olika ämneslärar­e, säger Sanna Vahtivuori-Hänninen, som är projektche­f på Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet.

Betoningen av målen för mångsidig kompetens märks även under de vanliga lektionern­a. Exempelvis ska olika kartprogra­m och geodata utnyttjas under geografile­ktionerna medan matematikl­ektionerna kan bestå av att lära sig ett programmer­ingsspråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland