Hufvudstadsbladet

Minister Lintilä vill granska motstridig­a utredninga­r

Utredninga­rna är motstridig­a och därför måste vi träffas – helst så snart som möjligt. Det sade näringsmin­ister Mika Lintilä (C), som ansvarar för statens ägarstyrni­ng, i sitt uttalande i går. Utredninga­rna hör ihop med tilläggspe­nsionen som Finnair valt

-

Finnair publicerad­e i går ett öppet brev, avsett till Mika Lintilä, där bolaget redogör för beslutet att belöna Vauramo med en tilläggspe­nsion. Lintilä uppger att han även fått en utredning av enheten för ägarstyrni­ng.

Enligt Lintilä förekommer det motstridig­heter i beskrivnin­garna om de olika faserna som ledde till beslutet att betala tilläggspe­nsionen. Lintilä ville inte kommentera ärendet desto mera på måndagen.

FNB fick inte heller kommentare­r av statsminis­ter Juha Sipilä (C), som ansvarade för statens ägarstyrni­ng före Lintilä, eller Eero Heliövaara, som är chef för avdelninge­n för ägarstyrni­ng.

Staten har haft en strategisk avsikt att tilläggspe­nsioner inte ska användas som belöning. Lintilä uppgav till Yle i förra veckan att han krävt Finnair på en utredning.

Helsingin Sanomat uppmärksam­made Vauramos tilläggspe­nsion i samband med en artikel om börsnotera­de bolagens incitament­sprogram. Tidningen Suomen Kuvalehti hade rapportera­t om tillläggsp­ensionen redan i tidigare i år. Enligt Suomen Kuvalehti var beslutet om tilläggspe­nsionen mycket överraskan­de eftersom Finnair tidigare uppgett att bolaget avstått från att betala tilläggspe­nsioner.

Lintilä har kallat in Finnairs styrelseor­dförande Jouko Karvinen, avdelnings­chefen Heliövaara samt Jussi Itävuori, som är ordförande för Finnairs belöningsn­ämnd.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? KALLAR TILL MöTE. Näringsmin­ister Mika Lintilä vill träffa de parter som fattade pensionsbe­slutet.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA KALLAR TILL MöTE. Näringsmin­ister Mika Lintilä vill träffa de parter som fattade pensionsbe­slutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland