Hufvudstadsbladet

Sommaren inte regnig i hela landet

En och annan har förbannat den kalla och regniga sommaren. Meteorolog­iska institutet uppger dock att delar av Finland haft en alldeles vanlig sommar.

-

– I vissa områden, exempelvis i sydvästra Finland, har det varit torrare än normalt. Det har förekommit stora regionala skillnader i nederbörds­mängderna: i norra Lappland har det regnat mer än hundra millimeter medan det i sydvästra Finland bara regnat cirka trettio millimeter, säger meteorolog Hannu Valta.

I fråga om kylan är det sant att det inte just alls har förekommit varma sommardaga­r.

Valta säger att det är lättare att pålitligt förutse uppehåll än regn och lågtryck.

– I år har det förekommit många lokala regnskurar. Det är svårt att förutse dem: på ett ställe öser regnet ner medan det är torrt en kilometer längre bort.

Pessimism inom yrkeskåren

Även om det varit en besvärlig sommar för meteorolog­erna har Meteorolog­iska institutet enligt en färsk utredning oftast haft rätt prognoser för de närmaste dagarna.

–Prognosern­a för ett eller två dygn stämde rätt så ofta medan pålitlighe­ten sjönk en aning i de längre prognosern­a, sannolikt på grund av de flertaliga lågtrycken, säger Valta.

Meteorolog Kristian Roine hos Foreca i sin tur uppskattar att yrkeskåren sannolikt är benägen till pessimism. I gränsfall spår man hellre regn än solsken.

–Om exempelvis en husbyggare har ett öppet tak är det viktigt att få veta även den minsta sannolikhe­ten för regn. Oftast uppstår det färre problem om man förutspått regn som sedan uteblir än om en regnskur kommer fullständi­gt oväntat, säger Roine.

Kusten svårt område

Både Valta och Roine anser att det finns vissa områden där det är svårare att spå vädret.

– Vid kusten och i skärgården orsakar det kalla havet systematis­kt fel i prognosern­a. De är svåra att rätta till eftersom det även förekommer ställen vid kusten där omständigh­eterna påminner om landets inre delar, säger Roine.

Valta har gjort samma observatio­n. Han uppger också att ju högre norr man går desto svårare är det att spå vädret.

– Framför allt i Lappland lyckas vädret tidvis överraska.

Valta uppger att klimatförä­ndringen också påverkar meteorolog­ernas arbete.

– Sommarmåna­dernas förutsägba­rhet kan försämras som ett resultat av klimatförä­ndringen. När luftmassan värms upp skapas mera fukt. Å andra sidan utvecklas meteorolog­ernas metoder ständigt.

 ?? PONTO
FOTO: LEHTIKUVA / OTTO ?? SEN SäSONG. Sommarturi­smen i Lapplandsf­jällen kom trögt i gång på grund av kylan. Här ses några vandrare i Levi den 11 juli.
PONTO FOTO: LEHTIKUVA / OTTO SEN SäSONG. Sommarturi­smen i Lapplandsf­jällen kom trögt i gång på grund av kylan. Här ses några vandrare i Levi den 11 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland