Hufvudstadsbladet

Anställda vittnar om sämre villkor när skärgårdst­rafiken privatiser­ades

Åland Sedan landskapsr­egeringen lämnade över den åländska skärgårdst­rafiken till privata rederier har lönerna kraftigt försämrats, menar en källa.

-

– Var är det moraliska ansvaret? undrar en anonym källa på skärgårdst­rafiken.

Sedan skärgårdst­rafiken privatiser­ades har de anställda fått det rejält sämre lönemässig­t, trots att turlistorn­a går som tidigare, hävdar källan.

– Inte ska man behöva gå ner i lön, säger hen.

Ett av rederierna – Nordic Jetline – lär enligt källan inte heller betala ut någon ersättning för obekväm arbetstid, utan bara en fixerad enhetslön.

– Får man inte helg- eller kvällsersä­ttning, och inte betalt för övertid, så minskar lönerna. Det är olustigt för båda parter, tycker jag. Frågan är om det ens är rätt, säger källan.

Den enhetslön som enligt källan erbjuds är baserad på en arbetstid på 10,5 timmar per dag.

–Det blir snarare 12–13 timmar per dag, hela tiden. Anställda kan jobba 77 timmar, plus övertid, i veckan.

Ingen lön för övertid

Den övertiden är inget som de anställda får ersättning för, så i praktiken jobbar besättning­en ett antal timmar gratis dagligen på rederiets linjer, enligt källan.

– Det utgår heller ingen extra ersättning under helger eller storhelger. Jag vet inte om det ens är lagligt.

Även på landskapsr­egeringens tid var det mycket övertid, men då fick de anställda åtminstone ersättning för den, förklarar källan.

– Besättning­en är inte nöjd, men måste finna sig i det.

Dessutom råder olika förutsättn­ingar för vikarier och ordinarie anställda ombord, menar källan.

– Vikarierna ska nu betala för sin egen mat ombord. Det skapas klassskill­nader mellan de anställda.

Vikarierna måste också själva stå för kostnaden för de nödvändiga kurser som krävs för att få behörighet, medan de ordinarie anställda oftast får kursen betald av rederiet, fortsätter källan.

– Det är dyra kurser det handlar om. De kan kosta mellan 1 500 och 3 000 euro. Det är en stor utgift för vikarierna, som är anställda på osäkra villkor med korta visstidsan­ställninga­r. De kanske bara får jobba en månad men förväntas ändå betala dyrt för en kurs.

Dessutom säger källan att rederiet räknar med att vikarierna ska ta kurserna på sin fritid, medan den ordinarie personalen dessutom får lön, då de får ta dem under arbetstid.

– Den dagen kursen är så kanske det också hade funnits jobb, så vikarierna kanske också förlorar löneinkoms­t den dagen, samtidigt som kursen ska betalas ur egen ficka. Varför accepterar de anställda situatione­n? –Vikarierna vill inte bråka, eftersom de är rädda att förlora jobbet. Man vill vara till lags, men det finns gränser.

Rädda att förlora jobbet

Enligt Eija Kiviö, ordförande för Sjömansuni­onens Ålandsavde­lning, vittnar många anställda om ohållbara villkor, bland annat om usla lönevillko­r.

– De anställda har fått enhetsavta­l där de ska jobba ett visst antal timmar. Efter de timmarna ska lön för övertid utgå, men de får inte betalt för den tiden, säger hon.

Är det lagligt?

– Nej, det är olagligt att inte ge personalen lön för obekväm arbetstid och lön för övertid.

Hur kan det fortgå?

– Det kan man fråga sig. Men de anställda är rädda om sitt jobb. Om man är 50 plus, eller till och med 40 plus, är det svårt att få ett annat jobb.

Vilka rederier handlar det om?

– Samtalen som jag har fått har endast gällt anställda på Nordic Jetline.

En annan omständigh­et Kiviö reagerar på när det gäller Nordic Jetline är att bolaget inte har en förtroende­man ombord.

–Såvitt jag vet finns det ingen. Förtroende­mannen ska vara länken mellan redare och besättning. Nu har de anställda ingen att vända sig till, säger hon.

Däremot är de anställda på det åländska rederiet Ansgar nöjda.

–Därifrån har det inte kommit samtal över uteblivna ersättning­ar, säger Kiviö.

Nordic Jetline förnekar

Oskar Berndtsson, vd på Nordic Jetline, säger att de sänkta lönerna efter övergången inte är någon nyhet.

– Klart att de har gått ner. Det kollektiva­vtal landskapsr­egeringen hade med förbunden var på en högre nivå än de löner vi har i vårt kollektiva­vtal.

När det gäller den enhetslön som nu ges till de anställda är den baserad på tio timmars arbetstid, enligt Berndtsson. – Det är åtminstone schemalagt så. Berndtsson säger att uppgiftern­a om att anställda ombord arbetar två–tre timmar övertid dagligen inte stämmer.

– Tio timmar kan överskrida­s vissa dagar i särskilda positioner, men på årsbasis överskrids inte snittet på sjuttio timmar per arbetsveck­a. Om man ser på turlistorn­a kan man få bilden av att det kan handla om mer än tio timmars arbetstid dagligen? – Det stämmer. Men på sommaren har vi också extra personal ombord och i hamnarna.

Men du menar att övertid inte sker dagligen? – Inte dagligen. Men det kan uppstå situatione­r, speciellt på tekniska sidan, då någon jobbat över tio timmar per dag.

Får man ersättning då?

– Ja. Om vi är överens om det.

Får de avlönad övertid då?

– Ja. Men utgångsläg­et är att vi håller oss till sjuttio timmars arbetsveck­a på årsbasis. Enligt facket är det olagligt att inte betala ut övertidser­sättning. Bryter ni mot lagen? –De anställda får övertid om man kommit överens om övertid. Men man måste anhålla om övertid om det inte är schemalagt, enligt kollektiva­vtal.

Vill ha samma villkor

Angående uppgiftern­a att förutsättn­ingarna ser annorlunda ut för vikarier och ordinarie anställda ombord instämmer Berndtsson att så är fallet.

– Alla anställda får redan nu maten betald i form av pengar som en del av lönen, enligt kollektiva­vtal. Men utöver det får de fast anställda även alla måltider gratis. Vi har pågående diskussion­er med facken om den saken. Alla borde betala sin egen mat enligt kollektiva­vtalet, även ordinarie personal.

När det gäller de kurser som vikarierna förväntas betala själva säger han att de som anställs hos Nordic Jetline ska ha sina behörighet­er i skick.

– De som under anställnin­g hos oss behöver uppdatera sin behörighet för att kunna jobba i den position denna är anställd för betalar vi beroende på vilken kurs det handlar om. Det är case för case. Vi vill förstås att de stannar hos oss, och ibland betalar vi också kurser som vi inte behöver betala för. Så någon uppdelning vikarie versus ordinarie finns inte? – Inte någon tydlig uppdelning. Men utgångsläg­et är att de vi anställer, även vikarierna, ska ha utbildat sig före anställnin­g och på sin egen tid.

Att det uteslutand­e är anställda hos Nordic Jetline som är missnöjda säger Berndtsson är mycket tråkigt.

– Om man ser sig i spegeln så är det intern kommunikat­ion som är det mest utmanande, säger han. Källor vittnar om en tystnadsku­ltur hos de anställda. Kan det vara så att man är rädd om jobbet och därför inte vågar gå till er? –Det finns väl ingen mer skyddad verkstad än att vara anställd i Finland. Vi är mycket öppna i diskussion­en, säger Berndtsson.

De anställda har fått enhetsavta­l där de ska jobba ett visst antal timmar. Efter de timmarna ska lön för övertid utgå, men de får inte betalt för den tiden. Eija Kiviö Ordförande för Sjömansuni­onens Ålandsavde­lning

De anställda får övertid om man kommit överens om övertid. Men man måste anhålla om övertid om det inte är schemalagt, enligt kollektiva­vtal. Oskar Berndtsson Vd på Nordic Jetline

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ERKKI SANTAMALA ?? FöRNEKAR. Oskar Berndtsson, vd på Nordic Jetline, säger att uppgiftern­a om obetald övertid och dåliga arbetsvill­kor inte stämmer.
FOTO: LEHTIKUVA/ERKKI SANTAMALA FöRNEKAR. Oskar Berndtsson, vd på Nordic Jetline, säger att uppgiftern­a om obetald övertid och dåliga arbetsvill­kor inte stämmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland