Hufvudstadsbladet

Borg förlorar både jobb och vänner

Sveriges förre finansmini­ster Anders Borg (M) lämnar styrelseup­pdraget i Kinnevik och sitt uppdrag som rådgivare i Citigroup. Han uttrycker djup besvikelse över sin ”vän” moderatled­aren Anna Kinberg Batras kommentare­r till fylleskand­alen.

- STEFAN LUNDBERG

”Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten”, skriver Anders Borg på sin Facebooksi­da.

Borg passar på att ge den allt impopulära­re Anna Kinberg Batra en känga genom att skriva att han känner allt större förståelse för dem som ifrågasätt­er hennes omdöme.

Kinberg Batra kommentera­de skandalen i lördags.

– Om det ligger någonting i det så ser jag väldigt allvarligt på det. Jag reagerade väldigt starkt. Jag vet inte exakt vad som hänt, men om det bara ligger någonting i det så ser jag väldigt allvarligt på det. Man får faktiskt inte kränka kvinnor i Sverige, sade hon.

Investerin­gsbolaget Kinnevik meddelar på sin hemsida att Borg har valt att lämna sitt uppdrag som vice ordförande för Kinneviks styrelse och att bolaget accepterat hans beslut.

”I en situation med stor uppmärksam­het i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelsele­damot i Bima av omsorg om bolagen”, skrev Anders Borg i ett inlägg.

Polisen har inlett en brottsutre­dning av Borgs tilltag på skärgårdsf­esten för en dryg vecka sedan. Enligt uppgifter i svenska medier hade han bland annat blottat sitt kön och kallat kvinnor för ”horor”. Polisen utreder om det är frågan om sexuellt ofredande, olaga hot och förolämpan­de.

Borg påpekar att hans avgång från Kinnevik inte ska uppfattas som ett erkännande av brott.

Borgs fästmö, PR-konsulten Dominika Peczynski tar Borg i försvar mot ryktesspri­dningen som omger fallet. Hon skriver på Facebook att paret försökt pussla ihop vad som hänt på riktigt, men inte lyckats. Hon har ingenting sett och sambon har fått en blackout.

Hon ger också svar på tal åt de krönikörer som haft åsikter om Borgs kvinnosyn: ”Anders kvinnosyn är till hundra procent sund. Han är en snäll, omtänksam och mycket jämställd sambo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland