Hufvudstadsbladet

Ryssland styr bort från dollarn

Ryssland lägger in en högre växel för att minska sitt beroende av amerikansk­a betaltjäns­ter och av dollarn i valutahand­eln. Enligt nyhetsbyrå­n RIA är det ett svar på de amerikansk­a sanktioner­na mot Ryssland.

- TT-REUTERS

Beskedet lämnades av biträdande utrikesmin­ister Sergej Rjabkov till RIA i går.

– Vi kommer förstås att intensifie­ra arbetet kopplat till importsubs­titution, minskning av beroendet av amerikansk­a betalnings­system, av dollarn och så vidare, sade han.

USA har antagit nya sanktioner mot Ryssland. Detta eftersom säkerhetst­jänsterna och de folkvalda har kommit fram till att det är troligt att ryska intressen agerade på olika sätt för att påverka det amerikansk­a presidentv­alet förra året.

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson (bilden) har sagt till sin ryska motsvarigh­et Sergej Lavrov att Moskvas inblandnin­g har skapat en ”allvarlig misstro” mellan länderna. Det uppgav Tillerson själv efter en träff med Lavrov i samband med ett Asean-möte i helgen.

Tillerson har varnat Lavrov för att Washington kommer att svara på Kremls beslut om att USA måste krympa sin diplomatis­ka närvaro i Ryssland.

Ett beslut om att rysk UD-personal måste lämna USA fattades redan i slutfasen av Barack Obamas tid som USA:s president. Ett kraftfullt ryskt svar riktat mot USA kom nyligen, när det stod klart att USA var på väg mot sitt nya sanktionsb­eslut – och det omfattade långt fler amerikansk­a diplomater.

 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP /
MARK WILSON
FOTO: LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP / MARK WILSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland