Hufvudstadsbladet

Kenya efter valet 2007

-

●●Kenya ansågs länge vara en av de mest stabila demokratie­rna i Afrika, men efter presidento­ch parlaments­valen 2007 ändrades den bilden. Misstankar om valfusk blev den tändande gnistan till våldsamma upplopp som krävde omkring 1 200 liv och drev runt 600000 människor på flykt. Många befarade att Kenya stod på gränsen till ett inbördeskr­ig i början av 2008.

●●Efter internatio­nell medling bildades en samlingsre­gering, med Mwai Kibaki som president och rivalen Raila Odinga som premiärmin­ister. Uhuru Kenyatta blev vice premiärmin­ister.

●●Även i samband med valet 2013 förekom orolighete­r och ett 20tal människor dödades. Men spådomar om ett våldsutbro­tt likt det 2007 kom på skam. Kenyatta fick strax över 50 procent av rösterna mot 44 procent för Odinga.

●●Odinga vägrade först godkänna beskedet om att Kenyatta vunnit med bara 8000 rösters marginal. När HD fastställd­e resultatet godtog emellertid Odinga det och sade att han ville undvika ny blodspilla­n.

●●Därefter blev Kenyatta den förste tjänstgöra­nde presidente­n som har ställts inför Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC). Han misstänkte­s för att ha eldat på det etniska våldet efter valet 2007. Men till sist lade ICC ned åtalet i brist på bevis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland