Hufvudstadsbladet

Mamma älskar honom – men älskar världen Van Niekerk?

-

– Har ni några medaljhopp? Den brittiska kollegan är artig. I verklighet­en: Andrew Musgrave var närmare en medalj i skid-VM i Lahtis än finländarn­a kommer att vara i London 2017. Det är inte cynism, bara realism.

– Hoppet lever alltid! kommer det ur mig medan jag försöker lösa det stora olösta i-landsmyste­riet av att sörpla i sig det sista skummet av en capppuccin­o utan sked.

Tänker på Pitkämäki. Paavo Nurmi. Allt det där. Seppo Rätys beska kommentare­r. Rekommende­rar parodikont­ot Vale-Seppo på Twitter nästan lika mycket som jag rekommende­rar parodikont­ot Sporde Porttila.

Många har försökt förklara de uteblivna finska friidrotts­framgångar­na med att finländarn­a blivit för mjuka. Ungarna är pösiga – Eero Mäntyranta skidade över sjön varje dag för att komma till skolan. Nuförtiden finns det inte ens tillräckli­gt med is.

Annat är det i Kenya där de utsvultna löpvargarn­a springer för att förtjäna sig en slant, precis som Mäntyranta och Nurmi. Märker ni hur kliché det här blir? Klichéer blir ofta klichéer för att de är sanna – åtminstone delvis. Låt oss spinna vidare en stund i varje fall.

Sambandet mellan en svår uppväxt och framgångar i elitidrott har utretts bland annat av professor Dave Collins och hans kollega Áine McNamara i Lancashire. Kontentan? En oproportio­nerligt stor del av elitidrott­arna har genomgått en traumatisk eller potentiell­t traumatisk uppväxt.

Vilket osökt leder oss till Wayne Van Niekerk, sydafrikan­en som slog Michael Johnsons oslagbara 400 meters världsreko­rd i Rio de Janeiro. I våras rök också det udda 300 meters rekordet.

Sydafrikan­en har – som ni säkert hört ända till tristess vid det här laget – utpekats som den nya Usain Bolt: superstjär­nan som tar vid när St. Leo lägger spikskorna på spiskranse­n hemma i Kingston. Världsreko­rdet visar att han har potential och i London är han ute efter en sällsynt dubbel på 200 meter och 400 meter – den första sedan Michael Johnson i Atlanta 1996.

Dubbeln är en svårlöst ekvation, för kroppen använder helt olika energisyst­em för att producera watt över knappa 20 sekunder (200 meter) och dryga 40 sekunder (400 meter). Det kan ni se redan på tiderna: Bolts världsreko­rd på 100 meter och 200 meter är 9.58 och 19.19, så i praktiken upprätthål­ler han nästan samma fart efter accelerati­onsskedet. Van Niekerk på 400 meter: 43.03.

Van Niekerks mamma Odessa Swarts var en grymt duktig sprinter hon också, men hon tilläts aldrig tävla – vare sig mot vithyade sydafrikan­er eller mot internatio­nellt motstånd. De mörkhyades resultat noterades inte ens i apartheide­ns Sydafrika.

– Vårt enda sätt att mäta oss med de vithyade löparna var att läsa om deras tävlingar i tidningarn­a, berättar hon för The Independen­t.

I Rio de Janeiro uppfyllde han både sin och sin mammas stora dröm: att löpa i de olympiska spelen. Det hade han lovat fyra år tidigare.

– Man vill väl alltid göra sin mamma stolt, säger han.

Apartheidp­olitiken upphävdes två år efter att Van Niekerk föddes, så han minns knappast alltför mycket av segregatio­nspolitike­n. Men han hade inte en lätt barndom: han föddes 29 veckor för tidigt och läkarna gav inte hans föräldrar något hopp. Han var svag och smal i i skolan och blev ofta mobbad.

Från barndomen i Kraaifonte­in i Kapstaden är det en lång väg till dagens VM-final på 400 meter i London.

I morgon fortsätter medaljjakt­en på herrarnas 200 meter, vars final avgörs redan på torsdag. Det blir lika tufft som det låter: redan i semifinale­rna på 400 meter visade Steven Gardiner, Bahamas, och Nathon

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JEWEL SAMAD ?? STORA STJäRNOR. Usain Bolt och hans förmodade tronföljar­e Wayne Van Niekerk stal en stor del av showen i London.
FOTO: LEHTIKUVA/JEWEL SAMAD STORA STJäRNOR. Usain Bolt och hans förmodade tronföljar­e Wayne Van Niekerk stal en stor del av showen i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland