Hufvudstadsbladet

Varför stängs de äldre ute?

- MARINA RAUTAKOSKI Helsingfor­s

Min far, 88 år gammal, råkade i somras falla och fick lårbensbro­tt. Det ledde till operation och sjukhusvis­telse. Han skickades snabbt hem, alldeles för tidigt. Han hade svårt att stiga upp från sängen och stolen och var svag på grund av medicineri­ng med starka värkmedici­ner. Två dygn var han hemma och i värk, nöd och rädsla använde han trygghetsl­armet varefter han på nytt fördes till sjukhuset. Återigen skall han hem, trots att han inte vill.

Han har varit änkling i sex år och har endast närståen-

de som ringer och ibland besöker honom. Han har hemvård dagligen och har fram till olyckan orkat till dagverksam­heten. Han lider av de flesta typiska åldringssj­ukdomarna, minnesförl­ust och depression som nu efter olyckan har fördjupats radikalt. Hans största önskan är att komma till himlen, där han har sina vänner eller ett serviceboe­nde. Han har själv framfört att han inte vill hem från sjukhuset utan till ett serviceboe­nde, där han skulle ha socialt umgänge, trygghet med mera. Då han har en liten pension har han inte möjlighet till privat serviceboe­nde utan det måste vara kommunalt. I dagens

läge är kriteriern­a så hårda att man nästan skall vara för sjuk för att få ett serviceboe­nde. Är serviceboe­nde inte till för att man skall få det bästa ut av det?

Tyvärr har beslutsfat­tarna minskat serviceboe­ndeplatser­na och tycker att äldre mår bäst av att vara hemma – det är konstigt tänkande. Varför stängs de äldre ute från omvärlden och sociala gemenskape­r? Själv skulle jag inte orka och klara av att vara hemma ensam dygnet runt och som enda sällskap ha tv:n och hemvården som kommer in för 10–15 minuter och kollar att ”jag ännu lever”.

Då en äldre person som jobbat och betalat skatt i Finland önskar komma till ett servicehus borde personen ha rätt att få det som sin sista önskan. Jag hoppas min pappas sista önskan går i uppfyllels­e.

Finland kommer alldeles för långsamt och långt efter allt tänkande som gäller äldrevårde­n. Se till exempel på Sverige, Danmark, Nederlände­rna som redan har sina ”demensbyar” och satsar mera på äldrevårde­n!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland