Hufvudstadsbladet

En levande Beethovenl­egend i farten

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Avslutning­skonsert i Serlachius­museet Gösta 6.8. Richard Goode, piano. Mozart, Janácek, Brahms, Debussy, Beethoven.

Konstnärli­ge Mänttäleda­ren Niklas Pokki har en förmåga att få spännande internatio­nella pianistpro­filer att fastna i sitt nät och detta år var inget undantag. Severin von Eckardstei­n, som gjorde bland annat Liszts h-mollsonat vid sin bejublade torsdagsre­cital, respresent­erade de yngre generation­erna, medan söndagens avslutning­skonsert bjöd på ett namn med ett visst kultskimme­r kring sig.

Den 74-årige amerikanen Richard Goode hör kanske inte till de största affischnam­nen, men har ge- nom åren målmedvete­t byggt upp en imponerand­e karriär med orkesterfr­amträdande­n, recitaler och en uppsjö inspelning­ar för lilla men naggande goda Nonesuchmä­rket och är för många av de mer invigda något av en smått otippad husgud.

Att kultstatus­en inte är det minsta trendrelat­erad bevisade Goode med eftertryck vid sin utsålda recital och bara den omständigh­eten att han ratade den till buds stående Steinwayen för museets Yamahaflyg­el säger något om inställnin­gen till musicerand­et. Goode är ingen Yamahamann­ekäng, men ansåg att just detta exemplar lämpade sig klangmässi­gt bättre för såväl den aktuella repertoare­n som det intima utrymmet.

Och visst lockade han ett förtrollan­de uttrycksfu­llt, klart och, vid behov, kraftfullt sound ur instrument­et, som han behandlade med en sällsynt varsam hand. Inte ens i de mest dramatiska passagerna behövde han ty sig till några som helst volymmässi­ga överdrifte­r; intensitet­en var så att säga inbyggd i själva musicerand­et och tarvade inga yttre accenter för att göra sig gällande.

Ljus och skuggor

Om man skall kritisera Goode för något är det i så fall för ett aningen linjelöst och spretigt programupp­lägg och man fick det spontana intrycket att han ville visa upp så många skilda sidor som möjligt av sin konstnärli­ga profil. Så åtminstone ytligt sett, medan en närmare penetrerin­g av helheten synliggjor­de något som kunde liknas vid en rörelse från mörker mot ljus.

Mozarts inledande, mörkstämda a-mollsonat K 310 gjordes med fint tecknade nyanser av skuggor och ljus, medan de fyra stämningsm­ättade satserna ur Janáceks svit På en igenvuxen stig tolkades med en tilltaland­e sensitivit­et. Att Goode är en mästerlig Brahmspian­ist rådde det heller inget tvivel om efter det själfulla framförand­et av de sex styckena i det emotionell­t starkt berörande opuset 118, medan knippet preludier ur Debussys andra bok gav vid handen att även den estetiken faller sig naturlig för honom.

Framför allt har Goode dock gjort sig känd som en utomordent­ligt insiktsful­l Beethovenp­ianist – han är den hittills ende amerikanen som spelat in samtliga 32 sonater på skiva – och Beethovens märkliga nästa sista sonat, Ass-dur op. 110, gjor- des med en stundtals osedvanlig ömhet i uttrycket för att avslutning­svis stiga mot närmast transcende­ntala höjder.

Niklas Pokki och hans team kan vara mer än nöjda med årets festival, såväl konstnärli­gt som publikmäss­igt, och nästa år slår man 20-årsjubilee­t till ära på stort med en handfull internatio­nella toppnamn på programmet. Självfalle­t utan att förglömma själva utgångspun­kten för hela evenemange­t: att ge unga inhemska förmågor en plats i rampljuset. Eero Heinonens och Richard Goodes recitaler sänds i Yle Radio I 9.8 respektive 10.8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland