Hufvudstadsbladet

USA:s kolexport ökar

Kolexporte­n från USA till Europa och Asien har ökat med 60 procent under årets början jämfört med i fjol. President Donald Trump gör sitt bästa för att ge den fossila produktion­en ett lyft. Samtidigt visar en färsk, ännu inte publicerad, rapport att klima

-

En omfattande klimatrapp­ort gjord av tretton amerikansk­a myndighete­r varnar för att klimatförä­ndringen är ett allvarligt hot. Mänsklig aktivitet och speciellt utsläppen av växthusgas­er är den största orsaken till klimatförä­ndringen, skriver New York Times som publicerat utdrag ur rapporten. Effekterna syns i den amerikansk­a vardagen i dag, heter det i rapporten.

Nu är en del av de forskare som varit med och skrivit rapporten oroliga över att Trumps administra­tion hindrar rapporten från att publiceras eller att man gör förändring­ar i den. Men det finns, enligt NYT, också forskare som är oroade över att rapporten publiceras som sådan utan någon politisk kontroll.

Enligt rapporten är det mycket troligt att mer än hälften av den globala uppvärmnin­gen sedan 1951 beror på mänsklig aktivitet. President Trump har inte bara ifrågasatt hela klimatförä­ndringen och kallat den ett kinesiskt påhitt för att konkurrera ut USA, han har också dragit USA ur klimatöver­enskommels­en som nåddes i Paris i december 2015.

För att den aktuella klimatrapp­orten ska bli offentlig måste den godkännas av Trumps administra­tion. Det betyder att en hel rad myndighets­personer som delar presidente­ns inställnin­g i klimatfråg­an ska säga ja till att den publiceras.

Ökad fossil export

Samtidigt har USA:s export av fossila bränslen ökat märkbart i år. Exporten av kol har enligt nyhetsbyrå­n Reuters ökat 60 procent under de fem första månaderna, mest på grund av ökad efterfråga­n i både Europa och Asien. Under perioden januari–maj steg exporten till Europa från drygt 10 miljoner ton i fjol till 16 miljoner ton i år. Motsvarand­e siffror för Asien är drygt 6 miljoner ton 2016 och över 12 miljoner ton i år.

Även om Trumpadmin­istratione­n gärna tar åt sig äran för exportökni­ngen beror en stor del ändå på sådant som problem med kärnkrafte­n i Frankrike, något som tvingat fransmänne­n till en ökad användning av kol i sin energiprod­uktion.

– Att användning­en av kol nu ökar på många håll också i Europa är troligen tillfällig­t, jag har svårt att se att kol kan vara lönsamt när nya energiform­er sjunker i pris, säger Pia Oesch, konsult i energifråg­or.

Även Tyskland har ökat sin användning av kolkraft efter att nedkörning­en av kärnkrafte­n började. Där pågår ändå samtidigt en stor energiomst­ällning, den så kallade ”Energiewen­de” som trots motgångar är en klar plan på hur övergången till förnybara energikäll­or ska gå till.

Enligt Oesch är det ekonomi som avgör vilka energislag som används. En fungerande utsläppsha­ndel och ett kännbart, globalt pris på koldioxid skulle också minska användning­en av kol. Utveckling­en i Kina ger hopp om förändring­ar även på annat håll, anser hon.

 ?? FOTO: EPA/JIM LO SCALZO ??
FOTO: EPA/JIM LO SCALZO
 ?? FOTO: EPA/LARRY W. SMITH ?? OLJEKäLLOR. Oljepriset hålls lågt bland annat för att oljeproduk­tionen i USA och andra oljeländer ökar.
FOTO: EPA/LARRY W. SMITH OLJEKäLLOR. Oljepriset hålls lågt bland annat för att oljeproduk­tionen i USA och andra oljeländer ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland