Hufvudstadsbladet

Havsörnen erövrar nya områden

Det finländska havsörnsbe­ståndet mår bra för närvarande. Den tidigare akut hotade rovfågeln har etablerat nya revir i Mellersta Finland, uppger WWF.

- HBL

WWF Finlands havsörnsgr­upps inventerar­e hittade totalt 506 bebodda havsörnsbo­n i år. Häckningen lyckades i 307 bon och totalt registrera­des 492 ungar.

På 1970-talet höll havsörnen på att dö ut i Finland på grund av miljögifte­r. När WWF:s skyddsarbe­te inleddes 1973 noterades bara fem ungar i hela landet.

Sedan dess har stammen stadigt ökat tack vare hängivna skyddsinsa­tser. Enligt WWF har havsörnsst­ammens tillväxt nu stabiliser­at sig i skärgården och i kusttrakte­rna.

Havsörnen erövrar också nya områden i Insjöfinla­nd. WWF uppger att det under senare år börjat etableras en ny, gles stam i flera insjöområd­en. Enstaka par har bosatt sig i Tavastland, Norra Karelen och Kajanaland. I år häckade havsörnen för första gången också i Mellersta Finland och de inre delarna av Österbotte­n.

– Havsörnen är nu en vanligare syn vid våra kuster och till och med vid inlandets sjöar än någonsin tidigare under de cirka 150 år som vår fågelfauna har varit föremål för närmare kartläggni­ng”, säger Heikki Lokki, uppföljnin­gsansvarig för WWF Finlands havsörnsar­betsgrupp, i ett pressmedde­lande.

Havsörnens ungprodukt­ion lyckades väl i Åbo skärgård, Kvarken och Finska vikens skärgård, men på Åland registrera­des i år klart färre havsörnsun­gar än vanligt.

– Både på Åland och i Satakunta hittades i vintras flera havsörnar som dött av högpatogen fågelinflu­ensa. Något klart samband mellan fågelinflu­ensan och årets sämre häckningsu­tfall hos havsörnen har dock inte påvisats, den frågan har inte närmare undersökts, säger havsörnsar­betsgruppe­ns hedersordf­örande och Ålands områdesans­varige, docent Torsten Stjernberg.

– Den fullvuxna havsörnen har inga naturliga fiender i vår natur, men det är alldeles naturligt att stammens tillväxt börjat dämpas av täthetsber­oende faktorer såsom näringstil­lgång, sjukdomar och revirstrid­er med dödlig utgång. Det förefaller som om den stärkta havsörnsst­ammen, åtminstone tillsvidar­e, skulle tåla det bortfall som förorsakas av de nuvarande vindmöllor­na och olika anläggning­ar för elöverföri­ng och tydligen också den dödlighet som orsakas av det bly som havsörnarn­a får i sig via födan, konstatera­r Stjernberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STöRRE REVIR. Havsörnen erövrar nya områden.
FOTO: MOSTPHOTOS STöRRE REVIR. Havsörnen erövrar nya områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland