Hufvudstadsbladet

Richardsso­n vill under 9.40

Camilla Richardsso­n siktar på nytt personligt rekord i hinderkval­et – under 9.40 är målet. – Det blir roligt att löpa när man vet att man är i form, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I kväll gäller det för Camilla Richardsso­n, som säkrade sin VM-biljett redan i juni då hon löpte det nya personbäst­at 9,41,73 i Prag. Hon löper i det andra försökshea­tet i hinderkval­et – tillsamman­s med stjärnlöpa­re som Ruth Jebet och Beatrice Chepkoech.

– Det brukar gå hårt i försökshea­ten, så man behöver inte fundera på att farten räcker till, säger Vasalöpare­n.

– Ingen vill riskera att åka ut, då det bara är de tre bästa per heat som går direkt till final.

Jebet innehar världsreko­rdet 8.52,78 och Chepkoech är femte snabbast i historien med 9.00,70. Resten av löparna i Richardsso­ns heat har personliga rekord mellan 9.19,09 och 9.41,95.

– Det här är ju VM, så hellre försöker man att gå med i hård fart och tröttnar lite mot slutet, än att man ger sig direkt från start, säger Richardsso­n.

– Såklart, om dom börjar med 3.05-fart går jag inte med.

Lyckade förberedel­ser

Efter rekordlopp­et i Prag har Richardsso­n löpt fyra hinderlopp. Den snabbaste tiden var i lagEM i Vasa under midsommare­n, då 9.50,79 räckte till fjärde plats.

– Banträning­arna har gått bättre än i början av sommaren, så jag borde absolut vara i bättre form än då. Det garanterar förstås inte att allt klaffar, säger hon.

Hon tillbringa­de också ett par veckor på hög höjd i franska Pyrenéerna före FM, på samma ställe som maratonlöp­aren Anne-Mari Hyryläinen. Höghöjdslä­gret i våras i USA gav såpass goda erfarenhet­er att hon ville pröva det igen före VM.

– Det fungerade riktigt bra, fast jag bara var där två veckor. Anne-Mari var ju där i åtta veckor.

Vet vad som väntar i kväll

Richardsso­n finslipade formen med att löpa 5x600 meter hemma i Vasa i torsdags före avfärden till London. Genrepet gick utmärkt. – Jag har också kört några 800 meters drag med häckar under förberedel­serna. Det har gått bra. Guy (tränaren, Storbacka) har varit med på varje träning.

Ännu i går gjorde hon en sista förberedan­de koordinati­onsträning med häckar i närheten av stadion. Annars har hon mestadels hållit sig borta från häxkitteln i östra London.

– Det hjälper förstås att jag var med i VM i Peking. Jag vet vad som väntar en, säger hon.

– Det blir roligt när man vet att man är i form.

Siktar på under 9.40

Kvalet avgörs i kväll, efter klockan 21 finsk tid. Det är inget problem för Richardsso­n – tvärtom.

– Jag trivs med att löpa på kvällen. Rekordlopp­et i Prag var också 20.30. Värre var det i Peking när försökskva­let var 9 på morgonen.

Förra säsongen var svår för Richardsso­n, då hon aldrig riktigt lyckades få ut allting ur kroppen. I EM räckte tiden 9.54,80 inte till avancemang och hon lyckades inte kvala in till OS.

I år har dock alla bitarna fallit på plats med personliga rekord både på 3 000 meter och 3 000 meter hinder. Det är sedan en annan femma hur långt det räcker i ett VM.

– Camillas träningssä­song har gått bra, inklusive de sista förberedel­serna. Hon har gjort allt jobb, säger friidrotts­förbundets grentränar­e Jukka Keskisalo – själv Europamäst­are i 3 000 meter hinder 2006.

– Men fast hon skulle göra sitt livs bästa lopp räcker det nödvändigt­vis inte till avancemang. Förhoppnin­gsvis kommer hon närmare i framtiden.

I OS i Rio de Janeiro krävdes 9.30,54 för avancemang. I VM i Peking behövdes 9.30,23. Ribban: svindlande högt.

– Det sitter hårt åt att gå till final. Jag skulle vilja gå under 9.40, men 9.50 är minimimåle­t. Annars är det lite kris, säger Richardsso­n.

– Men om man klarar av att göra nytt rekord i ett stort mästerskap måste man vara nöjd.

De tre bästa i varje av de tre försökshea­ten går direkt till final. Därefter avancerar de sex löpare som har bäst tid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland