Hufvudstadsbladet

Präst anmäls för sexuellt utnyttjand­e

Domkapitle­t i Helsingfor­s ombeds utreda om en präst gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjand­e av en församling­smedlem och sexuella trakasseri­er av flera andra. Klagomålet är inlämnat av en person som profilerat sig som kritisk till kyrkans ledning.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Prästen påstås ha haft en sexuell förbindels­e med en person vars själavård hen har ansvarat för. Prästen sägs också i detalj ha redogjort för sina andra sexuella eskapader.

Besvärsstä­llaren stöder sig på en angivelse som gjorts av en namngiven församling­smedlem. Bakgrunden är ett möte, i själavårda­nde syfte, mellan prästen och församling­smedlemmen för åtta år sedan. Prästen ska då efter sessionen ha gett sin församling­smedlem en kram, som denna uppfattade som sexuellt laddad.

Kramen, som församling­smedlemmen uppfattade som otillbörli­g störde denna sexuellt i flera års tid. Prästen ska sedan ha avslöjat en sexuell förbindels­e med en annan församling­smedlem som lider av ett fysiskt och psykiskt handikapp.

Avslöjande­t och uppgifter om att prästen skulle ha trakassera­t flera församling­smedlemmar genom att redogöra för detaljerna i sina sexaffärer fick uppgiftslä­mnaren att slutligen träda fram och berätta sin historia för en person som är förtroende­vald inom kyrkan.

Domkapitle­ts lagfarna assessor Ritva Saario bekräftar att ett klagomål som gäller sexuella trakasseri­er har lämnats in till domkapitle­t, men hon tar inte ställning till dess innehåll. Enligt Saario är klagomål rörande sexuellt utnyttjand­e mycket sällsynta. Hon vill inte uttala sig om klagomål i allmänhet används i hämndsyfte.

– Vissa är motiverade, andra är det inte. Alla har ju rätt att klaga och det är svårt att veta vad motiven är.

Klagomålet­s objekt, prästen, ges först möjlighet till ett genmäle och vid behov begärs ytterligar­e utredninga­r. Domkapitle­ts kollegium avgör fallet med stöd av utredninga­rna.

– Oftast ger det inte anledning till åtgärder, säger Saario.

Prästen behöver inte i det här fallet riskera avstängnin­g medan utredninge­n pågår.

– Vi sysslar inte med brottsutre­dningar. Det är inte vår sak. Då måste den som gör anmälan vända sig till polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland