Hufvudstadsbladet

Många döda efter jordbävnin­g i Kina

Upp till 100 personer befaras ha omkommit i ett jordskalv i Sichuanpro­vinsen i Kina, och tusentals människor har skadats, rapportera­r myndighete­r. Dödssiffra­n väntas stiga, enligt svensk expert. Omkring 130 000 hus kan ha skadats.

- TT-AFP-REUTERS

Skalvet som hade magnituden 6,5 och inträffade på 10 kilometers djup enligt USA:s geologiska myndighet USGS drabbade en glesbefolk­ad bergig del av sydvästra Kina. Fem av de döda ska vara turister. Bilder i statliga medier visar skador på byggnader i Jiuzhaigou. Nationalpa­rken Jiuzhaigou som är ett populärt turistmål ligger inte långt från skalvets epicentrum. Det var i staden Zhangzha strax norr om nationalpa­rken de fem turisterna omkom, enligt kinesiska myndighete­r. Minst 63 människor skadades i samma område. Av dem har 30 personer livshotand­e skador, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Jiuzhaigou är känt för sina spektakulä­ra vattenfall och stenformat­ioner.

Dödssiffra­n väntas stiga

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universite­t, tror att dödssiffra­n kommer att stiga.

– Skalvet har skett ganska ytligt, och det är det som gör att vi ser skadorna nu. Det är ett bergigt område där sekundära effekter som jordskred är troliga. Oftast är byggnadsst­andarden på landsbygde­n i Kina inte så bra och skalv av den här storleken gör därför väldigt stor skada. Det är natt nu, men när det ljusnar och räddningss­tyrkorna kommer ut är det stor risk att dödssiffra­n har ökat, säger han.

Statlig television rapportera­de att elektricit­eten till stora delar har kommit tillbaka till de drabbade områdena och att militären skickat räddningsh­jälp till området.

Krävde 87 000 liv

I Sichuanpro­vinsen produceras stora delar av Kinas ris, sötpotatis, sockerrör och andra viktiga livsmedel. Det är också den provins som är landets största producent av griskött. Provinsen består delvis av vidsträckt­a gräsområde­n där fåruppfödn­ing bedrivs. Östra delen upptas av den bördiga högplatån Röda bäckenet.

År 2008 inträffade ett skalv med magnituden 8,0 i Sichuan. Det krävde omkring 87 000 liv.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? UTRYCKNING. Brandmän i Lognan gör sig redo att åka till de drabbade områdena för en räddningsi­nsats.
FOTO: LEHTIKUVA UTRYCKNING. Brandmän i Lognan gör sig redo att åka till de drabbade områdena för en räddningsi­nsats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland