Hufvudstadsbladet

President Macron backar om officiell roll för sin fru

Frankrikes president Emmanuel Macron backar i fråga om sin frus offentliga roll. Presidentk­ontoret kommer att klargöra Brigitte Macrons ställning inom de närmaste dagarna, uppger en källa för AFP.

- FNB–AFP

Den 39-årige presidente­n lovade under valkampanj­en att han skulle skapa en verklig post för sin fru om han blev vald.

Men en petition på nätet samlade mer än en kvarts miljon namn mot att ge Brigitte Macron en formell roll som rikets ”första dam”. En enkät visar också att en majoritet av det franska folket också är emot förslaget att kopiera den amerikansk­a modellen.

Emmanuel Macrons popularite­t har dalat tre månader efter valsegern. En opinionsun­dersökning i förra veckan uppgav att bara 36 procent av fransmänne­n ser positivt på honom.

Nationalfö­rsamlingen ska också rösta om en ny lag som ska hindra ledamöter att anställa sina familjemed­lemmar som assistente­r efter en rad skandaler med felaktigt utbetalda bidrag. Det här rimmar illa med försöken att skapa en ny offentlig roll för Macrons fru.

– Jag ser att ibland kan man skapa en roll för sin partner, sade opposition­sledamoten Ugo Bernalicis sarkastisk­t under en debatt förra månaden.

Han kritiserad­e tanken på att ge Brigitte Macron pengar ”fastän hon aldrig blivit vald”.

Enligt Macron skulle hans fru inte få betalt i den föreslagna rollen som första dam, men han vill skapa positionen för att göra det hela transparen­t.

”Betald av Republiken, nej. Att ha en roll, en verklig status, en faktisk kapacitet att verka,” sade Macron till fransk radio i mars då han fick en fråga om hans vision för sin frus roll om han blev vald till president.

–Hon kommer att ha en roll, hon kommer inte att hållas gömd för hon är en del av mitt liv, sade Macron då.

Brigitte Macron, 64, är pensionera­d från sitt jobb som modersmåls­lärare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ALAIN JOCARD ?? MOTSTåND. En petition på nätet samlade mer än en kvarts miljon namn mot att ge Brigitte Macron en formell roll som rikets ”första dam”.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ALAIN JOCARD MOTSTåND. En petition på nätet samlade mer än en kvarts miljon namn mot att ge Brigitte Macron en formell roll som rikets ”första dam”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland