Hufvudstadsbladet

USA, klimatet och Parisavtal­et

-

●●Den samlade forskarvär­lden, med FN:s klimatpane­l i spetsen, är i princip ense om att den globala uppvärmnin­g som påvisats de senaste decenniern­a beror på människans utsläpp av så kallade växthusgas­er.

●●I vissa kretsar i USA har detta debatterat­s. President Donald Trump har flera gånger ifrågasatt klimatförä­ndringarna och bland annat twittrat att växthuseff­ekten är ”en bluff, påhittad av kineserna”.

●●Enligt en undersökni­ng från universite­ten Yale och George Mason som publicerad­es tidigare i år anser 70 procent av amerikaner­na att klimatförä­ndringar pågår och 55 procent tror att de i huvudsak har orsakats av människan.

●●Det globala Parisavtal­et förhandlad­es fram i december 2015. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmnin­gen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustr­iell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

●●Nationella klimatplan­er ska uppdateras vart femte år och globala översyner av det internatio­nella klimatarbe­tet ska göras vart femte år. Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbist­ånd till utveckling­sländer från 2020.

●●Sedan tillräckli­gt många länder ratificera­t avtalet, bland dem USA, trädde det i kraft den 4 november 2016. Källa: nyhetskana­len CNN, FN med flera

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland