Hufvudstadsbladet

Söderberg tveksam: ”Ett stort frågetecke­n”

David Söderberg vet inte var han står när släggkvale­t kör i gång i kväll – men det kan vara en fördel. – Det brukar bli pannkaka om allt ser ut att vara perfekt, säger han med erfarenhet av tolv stora mästerskap.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LONDON 75,50. Det är officiellt vad som krävs för att nå final i herrarnas slägga.

I vanliga fall en normal prestation för Finlands bästa släggkasta­re David Söderberg. Hans rekord: 78,83. Men allt är inte som vanligt.

– Allt är ett stort frågetecke­n, säger han.

Släggveter­anen drabbades av ryggskott för några veckor sedan – och tvingades stå över FM i Seinäjoki. Han har inte ens hunnit klara VM-resultatgr­änsen, 76 meter, som händelsevi­s är högre än kvalgränse­n i VM, men tog sig till VM via sin världsrank­ing.

– Jag tvingades vila i nästan en vecka. Sedan dess har jag bara kört tre kasttränin­gar, och ökat på farten varje gång, säger han.

– De goda nyheterna är att ryggen inte blev sämre av att träna.

Går aldrig perfekt

Vintern gick bra och försommare­n likaså helt enligt planerna. I början av juli klarade Söderberg 75,53, men det var först i början av augusti som han skulle vara i toppform.

– Konditione­n försvinner ingenstans på ett par veckor. Men i det skedet av säsongen då du redan har släppt träningen i några veckor och börjat toppa tävlingsfo­rmen stör det lite mera att tvingas vila, säger han.

Det är i och för sig mycket sällan som Söderberg kunnat förbereda sig helt utan besvär för ett stort mästerskap. Förra året var han sjuk och tvingades ta antibiotik­a före OS i Rio de Janeiro, men klarade ändå 74,64 i kvalet och var åtta med 74,61 i finalen. Inför EM i Amsterdam var han i grymt bra form, men var till slut sjua med 74,22.

– Det blir lätt pannkaka om allt ser ut att vara perfekt, säger han.

– Jag har varit med om många mästerskap där den sista kasttränin­gen varit sommarens bästa, men tävlingen har gått snett. Kan det till och med vara till nytta att ha lite problem, som för tankarna annanstans inför ett stort mästerskap? – Det kan vara att oförutsedd­a händelser bryter mönstret. Jag följer annars ganska strikta rutiner och vet hur kroppen ska reagera, säger Söderberg.

– Jag vet inte om det utsöndras mera stresshorm­oner eller vad det beror på. Men ta till exempel Kajsa Bergqvist, som var sjuk en vecka innan hon satte världsreko­rdet inomhus.

Det kan vara den rutin som tolv stora mästerskap medför, eller hans karaktärsd­rag, men Söderberg är snarare kolugn än stressad. Vid niosnåret i dag (elva i Finland) slänger han ett par kast med en nio kilos slägga för att mjuka upp lederna (herrarnas slägga väger 7,26 kilo).

– Jag har lärt mig att det inte är så stor skillnad vad jag gör de sista dagarna före tävling. Före Aten var jag ute på travbanan och kastade sex på morgonen – och körde följande träningspa­ss halv tio, säger Söderberg.

– Allt jobb är redan gjort.

Inte lätt

Än så länge har ingen av finländarn­a gått vidare från kvalet – och av Söderberg förväntas ingenting mindre än final och en placering bland de åtta bästa. Själv har han satt en medalj som mål, men det var före ryggskotte­t.

I Rio de Janeiro räckte det med 73,47 för att gå till final. I VM i Peking krävdes det 74,51, så det räcker förmodlige­n med mindre än 75,50 för att gå till final i London.

– Kvalet är aldrig lätt, säger Söderberg.

Van vid regnet

Söderberg om någon vet. Han gick första gången till final i ett stort mästerskap i EM i Zürich. Före det hade han åtta seniormäst­erskap och ett junior-EM bakom sig.

– Min normala nivå räcker, men det krävs ett bra kast, säger han.

– Jag kör min vanliga taktik och bygger upp effekten för varje kast. Det första är jättelätt, det andra lite hårdare och det tredje ännu hårdare.

London har visat sin soliga sida under de första mästerskap­sdagarna, men väderleksp­rognosen för i dag utlovar regn. Mycket. Men det kan också vara en fördel.

– Jag är van vid att träna i regn – åtminstone den här sommaren.

 ?? Foto: LeHtikuva/Heikki Saukkomaa ?? fInalklaR. David Söderberg har siktet inställt på final i London.
Foto: LeHtikuva/Heikki Saukkomaa fInalklaR. David Söderberg har siktet inställt på final i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland