Hufvudstadsbladet

Det olösliga dilemmat

- MARCUS LINDQVIST rapportera­r från friidrotts-VM i London marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

● Minns någon Kliché-Kjelle? Han gästspelad­e i tv-serien Solsidan i ett avsnitt, där han retade gallfeber på folk med att oupphörlig­en prata i USA-klyschor.

Till sist, ställd mot väggen, vågade han komma fram med en personlig åsikt: han gillar inte riktigt damfotboll. Den sociala handgranat­en följde han upp med en rasistisk atombomb som fick honom utslängd och avskedad. Han borde kanske ha hållit sig till klyschor. Ibland är tiga guld.

Men låt oss stanna vid damfotboll­en. Varför är inte damfotboll lika populärt som herrarnas fotboll? Det enda, slitna argumentet är att spelarna inte är lika starka och snabba som män – vilket i och för sig inte påverkar underhålln­ingsvärdet när det gäller internatio­nell nivå, där spelarna är vansinnigt skickliga.

Det där med snabbhet och styrka då? En vältränad kvinna slår en otränad man när som helst, men i så gott som all tävlingsid­rott har män och kvinnor alltid deltagit i olika kategorier. Eller så länge som kvinnor fått delta: de olympiska spelens fader Pierre de Coubertin tyckte inte kvinnor ska få utöva idrott och sommarspel­ens historia är en fasansfull krönika av fördomar, patriarkal­ism och ojämställd­het.

På söndag faller ett av de sista monumenten över en dyster historia, då kvinnorna för första gången får delta i 50 kilometer gång. Ett efterlängt­at, men mycket dåligt genomfört beslut som dessvärre inte gör ett dugg för att befrämja jämställdh­et.

● Gubbväldet faller, tävlingska­tegorierna kvarstår – för de fysiologis­ka skillnader­na mellan man och kvinna har inte försvunnit under de dryga hundra åren sedan de första olympiska sommarspel­en i modern tid. Usain Bolts världsreko­rd på 100 meter är 9,58. Florence Griffith-Joyners (vindassist­erade) motsvarand­e världsreko­rd är 10,49. Sedan 1988 har ingen varit i närheten av hennes tid.

I dag, i samband med VM i London, har indelninge­n i män och kvinnor, inte för första gången. blivit föremål för en ny och kritisk diskussion. Orsaken: den sydafrikan­ska stjärnlöpa­ren Caster Semenya, som monsterspu­rtade till ett oväntat brons på sidosträck­an 1 500 meter. Igen. Det har blivit en långkörare.

– Jag har inte tid för sånt nonsens, sade Semenya i London.

Semenya lider av någon form av hyperandro­genism, vilket innebär att hon har en ovanligt hög produktion av manligt könshormon testostero­n. Efter hennes dominans i VM i Berlin 2009 förödmjuka­des hon med en rad könstester och undersökni­ngar – och till slut beslöt internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF:s gubbar att tvinga henne (och andra med motsvarand­e tillstånd) att ta medicin för att normaliser­a testostero­nproduktio­nen.

Ett beslut som hävdes av idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas 2015. Skiljedoma­rna ansåg inte att IAAF kunde bevisa att högt testostero­n leder till en orättvis fördel i idrott. Det ansågs inte heller rättvist med en dylik regel, för det finns ingen övre gräns för testostero­n för herrar. Sedan dess är Semenya obesegrad på huvudsträc­kan 800 meter och tidigare i år satte hon det sydafrikan­ska rekordet 1.55,33, vilket är den snabbaste tiden i världen sedan 2008.

● IAAF gav inte upp. Inför VM i London lät man genomföra en studie (Serum androgen levels and their relation to performanc­e in track and field: mass spectromet­ry results from 2 127 observatio­ns in male and female elite athletes) där man letade efter samband mellan idrottsutö­varnas testostero­nnivåer och resultat i VM 2013.

Utredninge­n visade att kvinnor med högre testostero­n gjorde uppemot 4,5 procent bättre resultat i friidrotts­grenar som 400 meter häck och släggkastn­ing i VM i Moskva. På elitnivå är det ett ljusår. De undersökta kvinnorna var dock inom gränserna för

normalvärd­en, inte hyperandro­gena som Semenya. Det är dock ytterst tveksamt om undersökni­ngen räcker som bevis för Cas, eftersom det inte framgick tydliga fördelar med högt testostero­n i alla friidrotts­grenar.

Problemet är olösligt, som friidrotts­legenden, tv-kommentato­rn Michael Johnson konstatera­de. Det är inte rättvist att förbjuda Semenya och andra med motsvarand­e tillstånd från att tävla, men frågan är om det är rättvist mot konkurrent­erna att hon får vara med i samma kategori. En aspekt som helt och hållet blir bortglömd i diskussion­en är att så gott som alla av världens bästa idrottsutö­vare är avvikande på något vis, oerhört begåvade och försedda med en unik arvsmassa. Därför är de bäst i världen. Som Semenya.

● På tal om könsindeln­ing, försöker jag vänja mig vid att det olympiska simcentret har gemensamma omklädning­srum och duschar för män och kvinnor. Ibland känns det som att Londonborn­a försöker göra allt precis tvärtom. Spegelvänt. Jag försöker fortfarand­e lära dem att simma motsols, på höger sida i banorna. Svårt. Blev dock ett par kilometer före kvällspass­et på stadion. Behövs för att hålla sig skarp. Så skarp som man blir alltså.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland