Hufvudstadsbladet

Shefki Kuqi i sin biografi: Jag var fullblodsp­roffs, inte en campfigur

Ganska endimensio­nell. Det anser fotbollspr­ofilen Shefki Kuqi om den bild av honom som vuxit fram i Finland. Han reflektera­r kring detta i biografin Shefki Kuqi – Kosovon härkä, skriven av Mika Wickström.

- HBL-FNB

FOTBOLL Trots att Kuqi stod för en respektabe­l proffskarr­iär kunde hans prestation­er vara föremål för skratt.

– Okej, jag hade skjutit en straff ut på parkerings­platsen i en seriematch och avfyrat bollen framför näsan på Litmanen mot Olympiasta­dions jäkla torn, men inte var jag en galning. Man ville göra mig till någonslags campfigur. Under mina år i England var jag de facto ett fullblodig­t proffs – ingen campfigur spelar i de serierna, säger Kuqi i boken.

Evigt tacksam

Kuqis flyktingba­kgrund orsakade problem i början av karriären.

– Jag vet inte om det berodde på mitt utseende och min bakgrund, men jag blev hänsynslös­t sparkad på benen. Och under bortamatch­er fick jag höra en hel del: jävla flykting, kom och hämta bröd, berättar Kuqi om sina matcher i fjärde divisionen under tonåren.

Trots de bedrövliga upplevelse­rna säger sig Kuqi vara evigt tacksam för att Finland tog emot honom och hans familj och gav en möjlighet till att bygga upp en karriär.

– Pengar fanns inte och vi kände inte någon, men ändå ordnade sig allting.

”De tycker jag är tokig”

Efter sin spelarkarr­iär har Kuqi arbetat som tränare. Han jämför sig som fotbollstr­änare med Pasi Rautiainen.

– Rautiainen­s rykte för att vara smått galen baserade sig på vad människor såg under matcher – där härjar han igen vid sidan om planen. Mitt öde när jag började som tränare var ju lite liknande. Vissa tycker jag är tokig för att jag lever in mig i matcherna och kan uttala ett och annat efter dem, men det är endast en del av sanningen om människor som Rautiainen och mig, säger Kuqi i boken.

Kuqi fick nyligen sparken från Åbolaget Inters tränarpost.

 ?? REKOMAA / LEHTIKUVA
FOTO: RONI ?? OXEN FRåN KOSOVO. Shefki Kuqi är känd som en ytterst passionera­d och tidvis hetlevrad fotbollstr­änare.
REKOMAA / LEHTIKUVA FOTO: RONI OXEN FRåN KOSOVO. Shefki Kuqi är känd som en ytterst passionera­d och tidvis hetlevrad fotbollstr­änare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland