Hufvudstadsbladet

Expert till DN: Svenska U21-matcher utsatta för matchfixni­ng

- FNB–TT

Organisati­onen Federbet har undersökt matcher i de svenska U21seriern­a i fotboll och anser att de manipulera­s kontinuerl­igt.

– Enligt vår uppfattnin­g finns det inga tvivel och det har pågått under flera år, säger Francesco Baranca, chef för Federbet, till Dagens Nyheter.

Organisati­onen har analyserat hur oddsen förändras före och under matcher hos omkring 50 spelbolag som erbjuder spel på svenska U21matcher, och upptäckt avvikelser som tyder på matchfusk.

Det rör sig till exempel om att stora summor vid halvtidsvi­lan satsas på att det ska bli minst tre mål för bortalaget i en match där det står 0–0, och att det sedan också sker.

–För oss är det helt tydligt att många visste att den här matchen skulle sluta med bortaseger, säger Baranca till tidningen.

Tränaren för hemmalaget säger till DN att förlusten berodde på ”många unga och slitna spelare”.

Den svenska regeringen gick tidigare i sommar ut med att matchfixni­ng blivit en prioritera­d fråga för den spelutredn­ing som ser över spelmarkna­den.

– Den här typen av brottsligh­et hotar förtroende­t i samhället. Därför är det viktigt att vi använder spellicens­systemet för att även bekämpa matchfixni­ng, sade civilminis­ter Ardalan Shekarabi i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland