Hufvudstadsbladet

Fossilbile­n kommer att förpassas till historien precis som hästvagnen

- RUNE WESTERGåRD författare till boken ”Ett jordklot räcker”, Korsholm

ELBILAR En uppmärksam­mad studie säger att elbilen kan vara en större klimatbov än en gammal fossilbil. Så har elbilen kritiserat­s i artiklar och debatter de senaste veckorna.

Det här synsättet påminner om hur man såg på de första bilarna i mitten av 1800talet. De fick också utstå kritik – ett motstånd så starkt att det fördröjde lösningen på dåtidens stora miljöprobl­em – gator täckta av hästskit. De 100 000 hästarna i New York ersattes dock slutligen i början av 1900talet av bilar, och så var det miljöprobl­emet löst.

Vår tids största miljöutman­ing är global uppvärmnin­g på grund av växthusgas­erna och det är här elbilen kommer in i bilden. Trots att elbilen är så mycket renare än diesel och bensinbile­n i gatumiljön när det gäller kväveoxid, avgasparti­klar, marknära ozon och kolväten, och framför allt kan minska koldioxidu­tsläpp, får vissa den att framstå som en klimatbov.

Det är absurt – som att avstå från livräddand­e medicin med argumentet att biverkning kan förekomma. Men vem bryr sig om lite huvudvärk om döden kan undvikas.

Det är den svenska litteratur­studien av IVL Svenska Miljöinsti­tutet som fått absurda tolkningar i vissa medier. Då dylika forsknings­rapporter används för att ifrågasätt­a elbilen gör man både närmiljön och den globala miljön en gentjänst.

Studien i sig har också tre stora och avgörande svagheter. Den ena är att man utgår ifrån att batterier inte kan tillverkas med närapå koldioxidf­ri el, något som exempelvis Tesla kan, och som också är målet för andra elbilstill­verkare. I studien har man i stället utgått från att batterier tillverkas och laddas med en elmix som är fossilbase­rad till över 50 procent.

Den andra svagheten är att inte beakta att dieselolja och bensin ger betydande koldioxidu­tsläpp då råoljan pumpas upp, transporte­ras, förädlas, hanteras och transporte­ras på nytt ett par gånger innan bränslet slutligen används i bilar. Den tredje och största bristen är att studien är en statisk betraktels­e, en ögonblicks­bild, som dessutom är föråldrad eftersom den visar läget för några år sedan. Med tanke på att det knappast finns någon större omvälvande teknik i världen än just elbilar, batterier och elprodukti­on borde man ha beaktat processen teknoevolu­tion i livscykela­nalysen. Nuläget och speciellt framtiden missas helt.

Det enda vettiga med denna IVLstudie och liknande är att de visar att batterier bör tillverkas med elektricit­et producerad med minsta möjliga utsläpp av växthusgas­er. Hela världen är på väg åt det hållet och därför kommer elbilen att accelerera från miljövinna­re till att bli miljöängel. Fossilbile­n kommer att förpassas till historien precis som hästvagnen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland