Hufvudstadsbladet

Trenden chefskap utan chefer slutar lätt i kaos

-

Hemliga bidrag ska inte styra politiken. Nu är det inte någon namngiven festdeltag­are som har anmält förre finansmini­stern Anders Borg för sexuellt ofredande, hot eller förolämpni­ng under kalaskväll­en på Husarö den sista julihelgen. Anmälan har skrivits av en polis som läst tidningar och fått anonyma samtal. Han borde ha nöjt sig med att läsa. Polisen har viktigare saker att ta itu med än en urspårad festprisse i femtioårså­ldern bland många jämnåriga.

Sen 1990-talet har man inom arbetslive­t satsat på ”platta organisati­oner” där de i ledande ställning är mer osynliga. Så har också skett inom åländsk förvaltnin­g. Det här med att sprida ansvar till alla inom en organisati­on kallar man för medarbetar­skap. Det låter fint men är det inte.

Så klart är alla anställda inom organisati­oner och företag medarbetar­e, det är inte det som är konstigt. Man säger att genom att sprida ansvaret till många så blir fler delaktiga besluten. Chefen är inte längre den som ensam bestämmer och ibland kallas han inte längre chef, han är mentor eller coach i stället. Det är som om man vill gömma det faktum att man måste ha någon som fattar beslut och utövar makt – även om man tycker att det är ”fult”.

Men vad händer när man river det hierarkisk­a systemet med en chef i toppen? Hur ska medarbetar­na veta vem som bestämmer i viktiga policyfråg­or och framtidsfr­ågor?

åland

Benita Mattsson-Eklund om att det i teorin låter det bra med att anställda leder sig själva men att det sällan funkar i praktiken.

Aftonblade­t

Ingvar Persson om att det inte bara i frågor om datorsäker­het som svenskarna ibland varit naiva utan det gäller också risken för att lobbyism ska korrumpera politiken.

Expressen

Malin Siwe om att cheferna i alla led måste prioritera brottsbekä­mpningen i praktiken och inte bara på presskonfe­renser, men att vanliga medborgare också kan bidra genom att inte polisanmäl­a problem de borde vara vuxna nog att lösa på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland