Hufvudstadsbladet

Stor elbil är en klimatvärs­ting

-

ELBILAR Insikten att enkla lösningar på komplicera­de problem sällan fungerar är plågsam, tänk bara på socialisme­ns bankrutt. Klimatet skulle för några år sedan räddas med alkoholdri­vna bilar. Nu är det ingen som längre vill ha detta bränsle som är odlat i Brasiliens gröna sockerrörs­öknar. Nestes biodiesel är tillsvidar­e en succé, men knappast om en tid då EU vaknat till insikt om att alla palmoljeod­lingar hotar regnskogen.

Just nu står elbilen högt i gunst hos politikern­a och De gröna. Det första problemet är batteritil­lverkninge­n, det andra problemet är hur elektricit­eten genereras och det tredje problemet är att återvinnin­g av materialet i ett litiumbatt­eri skulle kräva lika mycket energi som nytillverk­ning av batteriet.

I mitt inlägg (HBL 3.8) bemött av Berndt Nordman (HBL 6.8.) var jag snäll med elbilen: jag valde ett så litet batteri att det inte gör bilen jäm

förbar med bensinbile­n i avseende på aktionsrad­ien. Ska elbilen vara konkurrens­kraftig även i långdistan­strafik krävs ett batteri på minst 100 kWh som i Teslas större modell. Tillverkni­ngen av detta batteri orsakar cirka 17,5 ton koldioxidu­tsläpp eller lika mycket den ekvivalent­a bensinbile­n släppt ut under 160 000 kilometers körning.

För våra veckosluts­besök hos svärmor på vischan har även denna dyra klimatvärs­ting för dålig aktionsrad­ie. JARL AHLBECK Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland