Hufvudstadsbladet

Vådan av att vara vuxen

Michaela von Kügelgens debutroman Vad heter ångest på spanska? utkommer om någon vecka. Äntligen blir hon författare, något som hon drömt om sedan hon var fem.

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Michaela von Kügelgen, även kalllad Kugge, är helsingfor­sare, frilansjou­rnalist, företagare och författare. Hennes debutroman handlar om att lämna duktig flicka-syndromet, stiga in i vuxenlivet, leva loppan i Ecuador och göra familjen besviken.

Bokens huvudperso­n Erika är nyutexamin­erad jurist och har en lysande karriär framför sig. Hon är en privilegie­rad 25-åring, men känner sig ändå inte tillfreds. När ett långvarigt förhålland­e tar slut, packar hon väskan och flyr till Ecuador för att hitta sig själv.

Miljön och platserna som Erika besöker är ändå bekanta för von Kügelgen. Under våren 2009, då hon själv var 22 år gammal, reste hon runt i Syd- och Centralame­rika i fem månader. Under våren 2014 åkte hon en månad till Ecuador som en del av bokens förarbete.

– Erika påminner mer om hur jag var som 25-åring, då livet var mer rätlinjigt och kändes utstakat. Men hennes relationer, utbildning och bakgrund skiljer sig från mina, säger von Kügelgen.

Hon vill poängtera hur privilegie­rad Erika är, men genom det skildra hur dåligt man kan må. Trots att Erika har alla förutsättn­ingar för ett lyckat liv. Hon hoppas att unga människor som är förväntnin­garnas fångar ska läsa boken.

– Målgruppen är 16–25-åringar, för det är ofta då som pressen och paniken urartar mest.

”Första manuset var uselt”

von Kügelgen har aktivt och uttömmande bloggat om sin författarr­esa på #kuggeskriv­er och Debutantbl­oggen. Jag frågar henne om skrivarpro­cessen, som har tagit fyra och ett halvt år. Oj gud, säger hon och tar en liten paus.

– Det tog ett år att skriva råmanuset. Jag skickade det till diverse kompisar och jag kan inte fatta att det inte sa hur uselt det var. Det är svårt att börja skriva, men man ska inte fästa sig alltför mycket vid den första meningen. Det blir bättre mot slutet, lovar von Kügelgen.

Människohu­ndar

Råversione­n av hennes nästa roman finns redan i byrålådan. Den handlar om en fiktiv studentnat­ion i Helsingfor­s, Västra Nylands nation.

– Om min första bok är en hyllning och kärleksför­klaring till Ecuador, så är den här en hyllning till studielive­t. Det här är mitt sätt att återupplev­a studielive­t utan för många snapsar.

Samtidigt är hon aktuell med antologin Människohu­ndar – 12 röster, ett slutresult­at av författaru­tbildninge­n Litterärt skapande VII.

– Texterna är helt olika, vilket betyder att det finns något för alla. Det är roligt att ha ett skrivande sammanhang. Vi är olika och förenas av passionen för skrivandet.

En ung trio

”And for heaven’s sake, publish nothing before you are thirty”, har Virginia Woolf skrivit. von Kügelgen fyller 31 den 26 augusti.

– Jag är glad över att jag blev refuserad för några år sedan. Jag var inte tillräckli­gt mogen och är lite otålig.

Förlaget M nappade på det förbättrad­e manuset när tiden var inne. Det här var en av de första böckerna som redaktör Amanda Mannström ansvarade för, vilket von Kügelgen till en början var lite orolig över. En debutant och en relativt oerfaren redaktör.

– Amanda var noggrann och ambitiös och jag är snabb och relativt bra på att ta feedback. Vi var verkligen ett powerteam på tre unga kvinnor: Amanda, illustratö­ren Linn och jag.

– Jag tycker verkligen mycket om omslaget som Linn Henrichson har gjort. Hon lyssnade på mig och lyckades fånga essensen. Mitt enda önskemål var att det skulle vara grönt, säger von Kügelgen och skrattar.

 ?? FOTO: JENNY BLOMQVIST ?? MICHAELA VON KüGELGEN.
FOTO: JENNY BLOMQVIST MICHAELA VON KüGELGEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland