Hufvudstadsbladet

En fin insikt

- MARKUS ANDERSéN bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

Har länge funderat på den intressant­a paradoxen där bildade och kunniga människor ändå är troende. Speciellt de som jobbar inom naturveten­skapen. Nu vet jag inte hur många troende det finns inom till exempel astrofysik­en, men känner många som jobbar inom ”hårda” vetenskaps­grenar men ändå är troende. Hur går det ihop?

Att man dagtid säger att evolution och slump styr universum, men sedan på söndagar klockan 10 anser att allt är förutbestä­mt och styrt av en högre hand. Det går liksom inte riktigt ihop.

Eller det går, såvida man tar till sig insikten att det finns en chans att det faktiskt var en högre varelse som i tiderna startade allt detta. Någon som tryckte på knappen så att Big Bang startade. Kanske inte ens för första gången, utan att det funnits många Big Bang tidigare.

Vad som sedan hänt efter Big Bang går relativt bra att förklara, men fram tills och före det är det lite oklart (om än det finns ganska bra teorier).

För mej är det sköna med denna tanke att man inte behöver tro på saker som skapelse under sju dagar eller att vår civilisati­on är 6000 gammal eller annat som antagligen inte stämmer, men att man kan lämna möjlighete­n öppen för att det faktiskt kan har funnits någon högre makt som startat allting.

Jag kan inte förklara varför det känns bra att ha den möjlighete­n. Den är inte rationell, men så är trosrelate­rade saker sällan rationella.

Det är ganska uppenbart att det sker just nu väldigt lite styrning ovanifrån, så det skulle stöda tanken om att någon kanske startat universum, men sedan lämnat det att utvecklas för sig själv – på gott och ont. Vem vet?

Till slut ett litet men intressant sidospår. Hörde en intervju med ordförande­n för Skepsis rf. Hon hade en fin syn på tro och religion, som jag tolkade enligt följande: Alla får tro vad de vill bara de inte med sin tro skadar andra eller påstår att det är vetenskap. Låter som en bra princip att följa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland