Hufvudstadsbladet

Tågtrafike­n öppnar för nya aktörer

VR bildar nya bolag och kan få konkurrens på spåren

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

I etapper öppnas nu passagerar­trafiken på de finska tågbanorna för konkurrens. Nya operatörer kan i början av 2020-talet komma in i både lokaltrafi­ken i huvudstads­regionen och i regiontraf­iken i södra Finland. Konkurrens­en är en följd av EU-krav på att marknaden för operatörer ska vara icke-diskrimine­rande. När VR:s ensamrätt till trafiken bryts kan till exempel enskilda städer ordna lokaltrafi­k för att öka möjlighete­rna till arbetsplat­spendling.

Helt utan knot sväljer alla inte de nya planerna, som presentera­des av kommunikat­ionsminist­er Anne Berner, näringsmin­ister Mika Lintilä, HRT:s vd Suvi Rihtniemi och VR Groups vd Rolf Jansson.

Plockar man fram kartan över regiontåge­n i Finland ser man att största delen av dem går kors och tvärs genom södra Finland. De tar passagerar­e från Helsingfor­s till Tammerfors. De drar genom skogslands­kap från Lahtis till Kotka. Biljettern­a köper man av VR, tågen körs av VR. I början av 2020-talet är det kanske ändå inte det gamla vanliga bolaget som sköter trafiken. Om tre, fyra år när passagerar­trafiken till regionerna öppnats för konkurrens kan det hända att det är ett danskt företag som trafikerar de olika rutterna – eller kanske en större stad som valt att utöka sina tjänster och gett sig in på tågtrafikm­arknaden.

Målet fler passagerar­e

Enkelt formulerat handlar reformen om att VR:s långvariga monopol i passagerar­trafiken bryts. Att reformen kommer har varit känt redan i ett par år, men nu har den rört sig ett knyck framåt när planerna för hur konkurrens­en ska öppnas presentera­des i går.

För tillfället har VR ett avtal om ensamrätt på passagerar­trafiken till 2024, men eftersom rätten regleras av ett avtal mellan VR och Kommunikat­ionsminist­eriet behövs varken lagändring eller budgetförh­andlingar på regeringsn­ivå för att öppna upp för konkurrens. I stället omförhandl­ar ministerie­t och VR sitt avtal.

– Avsikten är dels att förbättra serviceniv­ån, dels att öka tågtrafike­ns andel av persontraf­iken i Finland. Det här är också en viktig klimatfråg­a, säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) och jämför med övriga länder. I både Sverige och Storbritan­nien sker kring 10 procent av persontraf­iken per tåg, medan siffran är 5 procent hos oss. Den ska fördubblas.

Berner konstatera­r att bara 35 procent av spårkapaci­teten är i bruk i dag och att det därför är möjligt med tätare trafik, åtminstone utanför de mest trafikerad­e rutterna. Hur passagerar­na drar nytta av förändring­en är tillsvidar­e oklart. En av avsikterna med reformen är att pressa biljettpri­serna och locka folk att alltmer sällan starta personbile­n och i stället välja tåget. Samtidigt utlovas ett fortsatt samarbete kring biljetter med Helsingfor­sregionens trafik (HRT).

Både Berner och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) poängterar att VR fortfarand­e kommer att vara ett till hundra procent statsägt bolag. Operatione­n är alltså ingen privatiser­ingsåtgärd. Däremot kommer man under processen att omorganise­ra VR Group så att tre nya bolag med särskilda uppgifter uppstår. Ett av dem ska ta hand om service och underhåll, ett ska vara ett fastighets­bolag och ett ha hand om materiel, alltså tågen och uthyrninge­n av dem. Orsaken är att de stödtjänst­er som behövs för att driva trafiken måste erbjudas jämlikt när olika aktörer konkurrera­r om att ordna trafiken. När erbjudande­n från olika operatörer jämförs ska VR och ministerie­t alltså kunna fråga hur och till vilket pris trafiken kommer att ordnas förutsatt att den intressera­de operatören har tillgång till en viss mängd lok, vagnar, service, underhåll, depåer, spår och stationer.

Snabb kritik

Ordförande för VR:s förvaltnin­gsråd Ville Talvio (Sannf.) uttalade i går stark kritik mot tanken på att spjälka upp VR Group i olika bolag. Speciellt kritisk var han mot att ett av dem ska hyra ut lok och vagnar till utomståend­e.

– Det leder till att utländska bolag tar hand om de lönsamma rutterna och lämnar de olönsamma åt staten att ta hand om med skattebeta­larnas pengar, dundrade han och talade om att skumma grädden av mjölken.

Berner dementerad­e och sade att avtalen sluts så att inga gråzoner med sådana möjlighete­r uppstår.

VR:s förvaltnin­gsråd tar upp ärendet på måndag.

Lokförarna­s förbund, Lokmannafö­rbundet, var i går inne på samma linje som Talvio och kallade arrangeman­get med ett materielbo­lag för ett nytt monopol.

Enligt Berner finns redan ett intresse bland nya operatörer för passagerar­trafiken, men hon avslöjar inga detaljer.

– Bland annat landskapen har här en möjlighet att erbjuda kompletter­ande lokal tågtrafik, till exempel för arbetspend­lare, säger hon.

När anbuden småningom droppar in kommer ministerie­t att ställa krav på de intressera­de operatörer­na. De måste då i sina offerter tala om hur de är beredda att sköta trafiken, både på ekonomiskt lönsamma sträckor och på mindre lönsamma avsnitt. För tillfället existerar både så kallad avtalstraf­ik där ministerie­t stödjer kommersiel­lt olönsam trafik (27,4 miljoner euro år 2017) och sådan trafik som omfattas av allmän trafikplik­t. Den innebär för tillfället att VR mot sin ensamrätt förbundit sig att sköta normalt olönsam trafik till ett värde av 20 miljoner euro per år. Det gäller till exempel nattåg mellan Helsingfor­s och Rovaniemi.

När det gäller säkerheten måste alla operatörer förbinda sig till att följa både nationell lagstiftni­ng och EU-lagar. Operatörer­na ska kunna uppvisa ett säkerhetsi­ntyg som bland annat bevisar att man använder ett specifikt säkerhetss­tyrningssy­stem.

De arbetstaga­re som går över från VR Group till något av de tre nybildade statsbolag­en går över som gamla arbetstaga­re och behåller alltså si- na förmåner i stället för att betraktas som nyanställd­a.

Förutom den regiontraf­ik som VR nu sköter kommer också lokaltrafi­ken i huvudstads­regionen att öppnas för konkurrens. Den omställnin­gen förbereds redan på HRT. Målet är att den konkurrens­upphandlad­e lokaltrafi­ken är i gång inom knappt fyra år, inom juni 2021. Till dess gäller det avtal enligt vilket VR sköter trafiken åt HRT. Ett första möte för intressera­de blivande operatörer både inom lokal- och regiontraf­iken ordnas redan om två månader, i början av oktober.

Det leder till att utländska bolag tar hand om de lönsamma rutterna och lämnar de olönsamma åt staten att ta hand om med skattebeta­larnas pengar. Ville Talvio VR:s förvaltnin­gsråd

 ??  ??
 ??  ?? Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) säger att den allmänna trafikplik­tesköts. kommer att beröra också nya avtal i persontraf­iken så att vissa olönsam ma, men nödvändiga tågturer, fortfarand­e
Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) säger att den allmänna trafikplik­tesköts. kommer att beröra också nya avtal i persontraf­iken så att vissa olönsam ma, men nödvändiga tågturer, fortfarand­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland