Hufvudstadsbladet

Dagvården blir billigare

Statsbudge­ten Lägre dagvårdsav­gifter blir det mest märkbara i plånboken nästa år – hur mycket skatterna sänks är ännu oklart. Finansmini­steriet lovar ändå inte någon nämnvärd förbättrin­g i köpkraften.

-

Det är oklart hur mycket regeringen har för avsikt att sänka skatterna nästa år. Men en sak är åtminstone klar – dagvårdsav­gifterna kommer att sänkas. I exempelvis en familj med två vuxna och två barn höjs inkomstgrä­nsen från 2 200 till 3 200 euro. För sysselsätt­ningen tänker regeringen ge 25 miljoner, bland annat till jobbsedlar för ungdomar.

Ekonomin ser ett uppsving, men Finansmini­steriet håller strängt i tyglarna i sitt budgetförs­lag, som ligger till grund för regeringen­s budgetförh­andlingar i slutet av månaden.

I stället ska tillväxten minska minuset. Nästa års budgetskis­s har ett underskott på 3,4 miljarder som Finland måste ta lån på, jämfört med 5,4 miljarder i år.

Det innebär att statsskuld­ens storlek jämfört med bnp kan krympa från och med 2019, bedömer finansmini­ster Petteri Orpo (Saml).

Skuldsättn­ingen fortsätter alltså, men i långsammar­e takt än förr.

– Löntagarna­s köpkraft kommer knappast att öka nämnvärt, säger Petteri Orpo, men i övrigt är skattefråg­orna öppna.

Alla inkomstska­tter, de som syns i plånböcker­na, ska nämligen behandlas först då hela regeringen förhandlar om budgeten.

Sysselsätt­ningen väntas öka en aning nästa år. Inte så mycket att regeringen skulle nå sitt mål – en sysselsätt­ningsgrad på 72 procent – men nästa år ska staten spara 133 miljoner på att det finns färre arbetslösa.

Sysselsätt­ningen är en sak som får ett anslag på 25 miljoner till, i en budget som annars delar ut smulor. Pengarna ska användas bland annat till jobbsedlar, alltså lönesubven­tioner, för ungdomar och till att fortsätta med det påbörjade projektet att intervjua arbetslösa var tredje månad.

– Det handlar inte om att retas, utan om att hjälpa och stödja. Det har visat sig fungera bra och därför vill vi fortsätta, säger Orpo.

Den utlovade rensningen i företagsst­öd verkar komma av sig. Avsikten var att en minskning i företagsst­öden skulle kunna riktas till innovation och forskning. Någon större förändring blir det ändå inte. Orpo har tidigare sagt att han i princip vill ha bort företagsst­öd som förvränger marknaden, men inte vill riskera att jobb går förlorade när tillväxten börjat.

– Vi försöker under budgetförh­andlingen hitta det utrymme vi kan för att satsa mer på innovation och tillväxt.

Tidigare skolpeng delvis tillbaka

I förslaget ingår ett anslag på 15 miljoner till grundskolo­rna för att stödja de skolor som har större utmaningar och öka jämlikhete­n. Det ska ändå ses mot den bakgrund att regeringen tidigare sparade bort både sagda summa och de 30 miljoner som tidigare sporrade skolorna att minska klasstorle­karna.

– Visst, det här är mindre summor än dem vi tidigare tvingades skära bort, men åtminstone kan vi byta riktning, säger Orpo.

Också yrkesskolo­rna får 15 miljoner för omläggning­en i yrkesskolr­eformen, som dock totalt innebar en nedskärnin­g på 190 miljoner i år.

När det gäller invandring­en beräknas att omkring 7 000 asylsökand­e kan komma nästa år. Orpo lovar tilläggsre­surser till rättsväsen­det – men närmast för att påskynda behandling­en av besvär. Kommunerna ska dessutom få 5,3 miljoner för brådskande socialvård för papperslös­a.

Som det beslöts i budgetrame­n i våras får försvarsma­kten och gränsbevak­ningen tilläggsre­surser.

Billigare dagvård

Det som vi vet att syns hos familjerna nästa år är sänkningen av dagvårdsav­gifterna – prisexempe­l finns i faktarutan intill.

Studerande med barn ska också få ett tillägg på 75 euro på studiestöd­et – men i övrigt har studiepenn­ingen skurits ner kraftigt redan i år.

Å andra sidan får de som har bolån ett mindre avdrag än förr, då ränteavdra­get stegvis minskar igen. I år har 45 procent av bolåneränt­an varit avdragsgil­l, nästa år väntas det vara 35 procent och år 2019 blir det 25 procent.

En del politiska tvistefrön har hunnit falla bort från agendan under årets lopp. En sådan var båt- och motorcykel­skatten, som alltså inte kommer att införas.

Också Yleskatten har varit föremål för tvister och den parlamenta­riska gruppen nådde inte enighet i våras.

Det har visat sig fungera bra och därför vill vi fortsätta. Petteri Orpo om det påbörjade projektet att intervjua arbetslösa var tredje månad.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? säger finansmini­ster Petteri Orpo.
– Visst, det här är mindre summor än dem vi tidigare tvingades skära bort, men åtminstone kan vi byta riktning,
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA säger finansmini­ster Petteri Orpo. – Visst, det här är mindre summor än dem vi tidigare tvingades skära bort, men åtminstone kan vi byta riktning,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland