Hufvudstadsbladet

Vi som stolt söker skydd mot samhällets hat och hot under regnbågspa­raplyet har samma människovä­rde som alla andra.

- CATARIINA SALO ordförande, Regnbågsan­kan TED URHO årets guldanka 2016, Helsingfor­s

”Alla människor är skapade med förmågan att tänka och göra, både det goda och det onda” skriver Carl G. Weckström (HBL 7.8). Det är synd att han själv väljer att agera enligt det onda, det vill säga hacka ner på dem som inte passar in i hans världsbild. Vi som stolt söker skydd mot samhällets hat och hot under regnbågspa­raplyet har samma människovä­rde som alla andra.

Hbtiq-rörelsens symbol är regnbågsfl­aggan. Flaggan kom till i San Fransisco på 1970-talet och spreds som en symbol för hbtiq-folket efter mordet på politikern Harvey Milk 1978, den första öppet homosexuel­la politikern i världen.

De olika färgerna i flaggan represente­rar olika saker: liv, helande, solsken, natur och lugn. Flaggans utseende och form har skiftat lite under de senaste decenniern­a. På den senaste versionen har den bruna färgen tillfogats som symboliser­ar arbetet mot rasism.

Regnbågsfl­aggan och regnbågen som symbol förenar hbtiq-folket och är en kärlekssym­bol, inte bara för oss utan för alla människor.

Weckström frågar i sin insändare varför parader för jämlikhet behövs ”när människan redan från födseln är jämlik”. Här slår Weckström huvudet på spiken. Människan är verkligen jämlik från födseln, men de samhällsst­rukturer vi har låter inte jämlikhete­n fortgå.

Kvinnor har fortfarand­e lägre lön än män. Homosexual­itet är straffbart i 72 olika länder. I USA vill Donald Trump sluta betala för transperso­ners grundlägga­nde vårdbehov i militären, samtidigt som man sätter en flerfaldig summa på Viagra till sina soldater. Men det sker också framsteg: tidigare i år tog Finland ett kliv närmare ett jämlikt samhälle då lagen om könsneutra­lt äktenskap trädde i kraft. På andra punkter sackar vi ändå efter: inför könskorrig­ering måste transperso­ner genomgå tvångsster­ilisering. Detta kränker individens självbestä­mmanderätt å det grövsta.

Vi som är i minoritet behöver majoritete­ns stöd. Så som i språkfråga­n, så ock i jämlikhets­frågan.

Weckström tycker att det vore själviskt att ha självbestä­mmanderätt över sin egen könstillhö­righet. Enligt undersökni­ngar mår våra transungdo­mar otroligt dåligt, både i hemlandet och ute i världen. Genom att få hjälp och stöd underlätta­r vi inte bara deras eget liv utan gör dem också till delar av ett samhälle där de vågar, får och kan existera. Sanningen är nämligen att hälften av alla transungdo­mar i något skede har tänkt på, eller försökt sig på, att begå självmord.

”Regnbågen är, enligt Bi- beln, tecknet på att Skaparen inte skall utplåna liv, också om de levs utanför gemenskape­n med Skaparen. Priderörel­sen har en halv regnbåge som sin symbol vilket ställer frågan vad den bågen symboliser­ar”, skriver Weckström. Vår regnbåge är inte halv, den är hel. Vi respektera­r allt mänskligt liv, oavsett vilken form, färg eller identitet det har.

Det vore fint om Weckström kunde göra samma sak.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland