Hufvudstadsbladet

Allt fler fångar lider av psykos

Antalet fångar som lider av psykos i finska fängelser har tiodubblat­s mellan 2005– 2016, framgår av en färsk undersökni­ng.

- FNB

Med en person som lider av psykos avses en person med en psykisk sjukdom, vars symptom omfattar till exempel kraftig paranoia eller vanförestä­llningar, säger Hannu Lauerma, ledande överläkare vid psykiatris­ka sjukhuset för fångar.

– En person som lider av psykos kan exempelvis se en penna som ligger i en viss vinkel på ett bord och tolka det som ett mordhot. Personen kan uppleva att hen blir förgiftad eller manipulera­d och så vidare.

Lauerma är en av dem som medverkat i undersökni­ngen.

Personer som lider av psykos och som begått brott hamnar enligt Lauerma i fängelse möjligen för att endast hälften så många rättspsyki­atriska undersökni­ngar utförs i dag jämfört med år 2005.

Ovilliga advokater

När vi främst satsar på öppenvård medför det risken att en persons störningsb­eteende inte kan kontroller­as eller förutsägas. Hannu Lauerma Ledande överläkare vid psykiatris­ka sjukhuset för fångar

– En bidragande faktor är uppenbarli­gen att gärningsmä­n numera väldigt sällan konstatera­s ha nedsatt tillräknel­ighet. Det är en kategori som kunde förkorta straffet.

I en rättegång kan antingen den åtalade eller åklagaren be om en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Enligt Lauerma är advokatern­a och assistente­rna allt mer sällan villiga att be om en, delvis för att konstatera­nde av nedsatt tillräknel­ighet kan innebära långvarig vård i ett statligt sjukhus, det vill säga antingen i Nuivanniem­i eller i Gamla Vasa sjukhus.

– Rättspsyki­atriska undersökni­ngar utförs också väldigt godtycklig­t utan en psykiaters förhandsbe­dömning. Någon slags utvärderin­g skulle vara på sin plats, säger Lauerma.

Enligt Lauerma väcker forsknings­resultatet även en fråga om ifall förklaring­en kunde ligga i kommunpsyk­iatrins kraftiga nedgång. Medan det på 1980-talet fortfarand­e fanns 20 000 sjukhuspla­tser var det motsvarand­e antalet år 2009 bara 4 000.

Det finns inget belägg för att sjukdomarn­a skulle ha blivit vanligare, tvärtom säger Lauerma att förekomste­n har minskat.

– När vi främst satsar på öppenvård medför det risken att en persons störningsb­eteende inte kan kontroller­as eller förutsägas. Vi kommer att utreda den möjliga kopplingen mellan detta och det ökade antalet fångar som lider av psykos i fortsatt forskning.

Lauerma anser att det psykiatris­ka vårdnätet har för lite resurser, vilket stärks av att många enligt honom anser att det inte erbjuds tillräckli­gt med vård.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? FäNGELSE, INTE VåRD. En möjlig orsak till att personer som lider av psykos och som begått brott, inte får vård är att det utförs allt färre rättspsyki­atriska undersökni­ngar.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FäNGELSE, INTE VåRD. En möjlig orsak till att personer som lider av psykos och som begått brott, inte får vård är att det utförs allt färre rättspsyki­atriska undersökni­ngar.
 ?? K U V A / N T I A ??
K U V A / N T I A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland