Hufvudstadsbladet

Ärkebiskop Kari Mäkinen går i pension nästa sommar

Finlands evangelisk-lutherska kyrkas ärkebiskop Kari Mäkinen går i pension den 1 juni 2018, uppger Kyrklig tidningstj­änst i ett pressmedde­lande. Björn Vikström funderar ännu på om han ska ställa upp i valet av ny ärkebiskop.

- FNB–ANNA HELLBERG

Mäkinen blev ärkebiskop 2010 och är kyrkans fjortonde ärkebiskop.

Valet av en ny ärkebiskop hålls i början av februari. Om inte någon av kandidater­na får över hälften av rösterna hålls en andra omgång en månad senare mellan de två kandidater som fått flest röster.

– Jag hoppas att det sållas fram en kandidat som kan föra vidare Mäkinens sätt att leda kyrkan, säger Borgå stifts biskop Björn Vikström till FNB.

–Någon som är beredd att aktivt ta del i samhällsde­batten och föra fram den kristna kyrkans värderinga­r, som Mäkinen har gjort på ett bra sätt.

Vikström ser fram emot diskussion­en kring ärkebiskop­svalet men har inte själv planerat att ställa upp som kandidat.

– Men jag kan tänka mig att jag och alla andra biskopar får ta oss en funderare under hösten när valdiskuss­ionerna kommer igång.

De som röstar i valet är Åbo ärkestifts präster och lektorer samt lekmannael­ektorer som väljs av stiftets församling­ar. Dessutom har alla kyrkomötes­ombud och med- lemmar i stiftsfull­mäktigena, domkapitle­n och kyrkostyre­lsen rösträtt. Sammanlagt är det 1 525 personer som väljer den nya ärkebiskop­en.

Allt mer ett ansikte utåt

Kyrkan har ändrat tyngdpunkt­en på de rösteberät­tigade så att rösterna från ärkestifte­t inte har en lika stor inverkan. På detta sätt stärks de övriga stiftens och rikskyrkan­s inverkan på valet. Ändringen har gjorts eftersom ärkebiskop­ens uppgifter på riksnivå blivit allt viktigare och fler.

– Ärkebiskop­en har fått mera uppgifter inom kyrkostyre­lsen, inom att sköta kyrkans relationer utåt och är också alltmer kyrkans ansikte i medier, säger Vikström.

För att ställa upp i ärkebiskop­svalet måste man vara vigd präst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och ha en valmansför­ening på minst 30 personer med rösträtt i valet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA /
SEPPO SAMULI ?? KARI MäKINEN
FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI KARI MäKINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland