Hufvudstadsbladet

Omtvistat val väcker onda minnen i Kenya

Oron för våldsamhet­er ökar i Kenya efter att opposition­sledaren Raila Odinga vägrat erkänna sig slagen i presidentv­alet. Valkommiss­ionen lovar utreda hans anklagelse­r om att hackare manipulera­t resultatet. Samtidigt drabbade upprörda anhängare samman med

- FNB–TT

”Utan Raila–ingen fred”, ekade talkörerna i staden Kisumu i västra Kenya efter Raila Odingas uttalanden om valfusk. Polisen satte in tårgas för att skingra de flera hundra ilskna demonstran­terna, som släpat ut däck och stenar på gatorna och satt eld på barrikader­na.

Rapporter om sammandrab­bningar kom även från huvudstade­n Nairobi, där två personer uppges ha skjutits ihjäl av polis i samband med protester, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

I de flesta delarna av Kenya var det dock lugnt på onsdagen – men de spridda orolighete­rna väcker minnen från orolighete­rna efter det omtvistade valet 2007, då över 1 100 människor miste livet.

Även då ansåg sig Odinga bestulen på valsegern, anklagelse­r han upprepade efter det senaste valet 2013, då han ställdes mot den sittande presidente­n Uhura Kenyatta för första gången.

Hackeratta­ck

Insatserna var därför höga när de på tisdagen återigen möttes i en valkamp. Rivalitete­n förstärks av att de represente­rar landets två största etniska grupper, och att deras fäder var bittra politiska rivaler under 60-talet.

– Detta är en attack mot vår demokrati, sade Odinga när det preliminär­a valresulta­tet visade en klar ledning för Kenyatta.

Opposition­sledaren säger sig ha bevis för att hackare tagit sig in i valkommiss­ionens databas och manipulera­t siffrorna som rapportera­s in från valkretsar runt om i landet. De ska ha lyckats logga in i systemet genom att använda valkommiss­ionens mördade IT-chef, Christophe­r Msandos, identitet, enligt Odinga.

Msando var ansvarig för det elektronis­ka systemet, som bland annat innefattar biometrisk väljarigen­känning, och hade försäkrat kenyanerna om att det skulle hindra fusk.

Odinga uppmanade samtidigt sina anhängare att behålla lugnet, men tillade i nästa andetag:

– Jag kontroller­ar inte folket.

Svårt bekräfta resultat

Regeringsf­öreträdare avfärdar opposition­ens anklagelse­r.

Men valkommiss­ionen meddelar att den kommer att undersöka uppgiftern­a och lovar att originalfo­rmulären från vallokaler­na, där de lokala resultaten fylls i innan de förs in elektronis­kt, kommer att tillgängli­gligöras för granskning för båda de politiska lägren.

Enligt regelboken ska detta egentligen göras innan man går ut med valresulta­tet.

– Nu har man redan skapat uppfattnin­gen att Kenyatta kommer att vinna. Och vem kan veta om de formulär som valkommiss­ionen eventuellt senare presentera­r är autentiska. Det blir väldigt svårt att veta, säger Anders Sjögren, statsvetar­e vid Nordiska Afrikainst­itutet i Uppsala, till TT.

När rösterna från 39 000 av de nästan 41 000 vallokaler­na presentera­des på onsdagseft­ermiddagen ledde Kenyatta med 54,34 procent, mot 44,78 procent för Odinga, enligt de officiella siffrorna.

 ?? Foto: EPA/DANIEL IRUNGU ?? spridda oroligHete­r. Valsegern ser ut att gå till president Uhura Kenyatta, vilket en del av opposition­sledaren Raila Odingas anhängare har svårt att smälta – särskilt efter att Odinga talat om valfusk.
Foto: EPA/DANIEL IRUNGU spridda oroligHete­r. Valsegern ser ut att gå till president Uhura Kenyatta, vilket en del av opposition­sledaren Raila Odingas anhängare har svårt att smälta – särskilt efter att Odinga talat om valfusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland