Hufvudstadsbladet

”Nya Bolt” suverän på 400 m – guldjakten fortsätter i kväll

400 m Wayde van Niekerk dominerade herrarnas 400 meter.

- MARCUS LINDQVIST

Wayde van Niekerk har uppnått hälften av sitt mål i London och siktar på att kompletter­a sin dubbel i kväll. Han krossade allt motstånd på herrarnas 400 meter och kan bli den första sedan Michael Johnson 1995 att vinna båda sträckorna i ett VM.

– Det är en välsignels­e att vinna världsmäst­erskapet, säger sydafrikan­en.

– Jag är van vid laktaten (”mjölksyra”). Bara jag får ett par minuter att återhämta mig så är allt bra.

Makwala fick löpa trots allt

van Niekerk var löjligt överlägsen och kunde trappa av tempot på slutrakan. Hans segertid var 43,98. Bahamas Steven Gardiner var tvåa med 44,41, medan Qatars Abdelalah Haroun var trea på 44,48.

Botswanas Isaac Makwala var på förhand sett van Niekerks värsta konkurrent, men han drabbades av magsjuka och tilläts inte delta. Själv var han av annan åsikt.

Makwala fick inte heller delta i försöken på 200 meter, där han är statistike­tta i år. Makwala var rasande och misstänkte en konspirati­on för att ingen skulle få hota van Niekerks segrar. I går ändrade sig IAAF och meddelade att Makwala trots allt får löpa 200 meter i VM. Han fick löpa ett försökshea­t ensam för att kvala in till semifinale­rna senare i går kväll – i ösregnet.

Makwalas årsbästa är 19,77. van Niekerk är näst snabbast före VM med årsbästat 19,84.

Lavillenie utan VM-guld

Herrarnas 800 meter blev en speciell historia, då Frankrikes Pierre-Amboise Bosse spurtade till seger och lämnade de favorittip­pade afri- kanerna bakom sig. Hela tre av de fyra snabbaste var européer i en gren som vanligtvis domineras av Kenya och Etiopien, då Polens Adam Kszczot Polen var tvåa och värdnation­ens Kyle Langford knappt missade prispallen.

På herrarnas 3 000 meter hinder återupprät­tade Consesius Kipruto Kenyas ära. En Kenyafödd löpare har vunnit varje VM-guld sedan 1991, samt nio raka OS-guld.

Tjeckiens Barbora Spotakova tog hem damernas spjut med resultatet 66,76. Det första VM-guldet bärgade världsreko­rddamen redan i Osaka 2007.

OS-guldmedalj­ören, världsreko­rdmannen Renaud Lavillenie fick dock se sig slagen av Sam Kendricks i stavfinale­n. Kendricks vann med 595 cm före Piotr Lisek med 589 cm på första försöket. Lavillenie fick brons med 589 cm och saknar fortfarand­e ett VM-guld.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Wayde van Niekerk var suverän på 400 meter.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Wayde van Niekerk var suverän på 400 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland