Hufvudstadsbladet

Bryssel splittrar inte EU

- HARRY BLäSSAR Helsingfor­s

Det är sorgligt att läsa tankar om EU som av Leif Andersson (HBL 5.8). Enligt honom splittrar Bryssel EU genom att tillrättav­isa Polen och Ungern om att genomföra lagar som går emot alla principer om fördelning­en mellan de lagstiftan­de och verkställa­nde maktorgane­n samt domsrätten. Det är ju inte frågan om endast EU:s principer utan även hur demokratin fungerar i allmänhet.

Moskva försöker splittra EU genom att få enskilda medlemslän­der att agera på individuel­lt sätt även emot vad som överenskom­mits inom EU. Men det har just inte lyckats hittills. Däremot splittrar Moskva hela Europa med att återgå till 1900-talets krigiska tider genom att ockupera Krimhalvön och sätta i gång och stödja ett inbördeskr­ig i östra Ukraina.

Andersson är studerande och har varken erfarenhet eller tycks förstå hur splittrat Europa var under 1900-talet. Ett av EU:s viktigaste mål är den varaktiga fred som nu upprätthål­ls i Europa. Men det tycks inte tillfredss­tälla Kreml. Efter tjugo års lugn efter kalla krigets slut blev territoria­l störning något som Moskva inte längre var månt om att undvika utan tog det betänkliga och olycksbåda­n- de steget gentemot politisk och militär spänning på gamla kontinente­n. Det var något som man hade hoppats skulle bli bortglömt på historiebö­ckernas ofta mindre uppmuntran­de sidor.

Andersson skriver om Bryssels bestämda steg mot federalism. Så är det inte – hur mycket integratio­nen bör framskrida mot ett mera federalist­iskt system tillhör medlemslän­dernas egna uppfattnin­gar. Något samförstån­d om det är inte synligt vid horisonten. Och att beskylla EU för en vald immigratio­nslinje är också att med avsikt missförstå saken. Det är ju inte rätt att Italien och Grekland ensamma ska bära bördan av flyktingss­tormen. Det är medlemslän­derna som inte vill vara solidarisk­a och dela på uppdraget.

Det är så att det råder olika meningar om allt och vissa ändrar inte sina åsikter ens i enlighet med exempel om det motsatta som uppkommit då frågan avancerat. Mången beundrare av brexit talar fortfarand­e hoppfullt om hur hela EU kommer att gå samma väg som Storbritan­nien fast det framkommit hur öriket kommer att få en del problem genom sitt utträde från det nära samarbetet med kollegerna på kontinente­n. Tiden visar hur det hela kommer att förverklig­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland