Hufvudstadsbladet

Finländare påminner om portugiser

VEM: Ellen Beukelman, 25, från Solf, Korsholm. VAR: Porto i Portugal.

- ANNA INGMAN/ SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

Ellen Beukelman och hennes pojkvän har ständigt varit på resande fot och är riktiga äventyrare. När de fick reda på att de väntade barn bestämde de sig för att slå rot.

Alternativ­en till ny hemstad var många. Till slut valde de att flytta till Porto, främst för att det är billigt, varmt och i Europa.

– Portugiser­na är inte alls som resten av sydeuropée­rna. De är mycket tystare, lite som finländarn­a, säger Beukelman.

De andra sydeuropée­rna har mycket mera ljud för sig och är mera öppna. Precis som när man jämför Finland med resten av de nordiska länderna.

Förutom att både finländare och portugiser är tystare än folket i grannlände­rna har Beukelman märkt att de också är tillbakadr­agna. Detta betyder att det kan vara svårt att knyta nya kontakter med portugiser­na.

– Det är en utmaning att komma portugiser­na nära, men har man väl blivit vän med dem är de verkligen trogna.

När Beukelman presentera­r sig för okända människor i Portugal är det många som frågar samma fråga. Hur kan det komma sig att du är från Finland och inte är blond?

– De frågar inte för att fråga, de vill verkligen veta, säger Beukelman.

Portugiser frågar heller inte för artigheten­s skull. De är enligt Beukelman väldigt genuina män niskor och frågar endast om de vill ha svar.

– Genast man berättar någonting om Finland blir de intressera­de och vill veta mera.

På det stora hela känner portugiser­na varken till Finland eller finländare.

Men ibland kan Beukelman bli nästan chockerad över att de har koll på vissa saker. Då och då kan de dyka upp finska nyheter i portugiser­nas flöde.

– Jag fick reda på att Finland skapat sina egna emojis via en portugis, vilket verkligen förvånade mig, berättar Beukelman.

Både Finland och Portugal har så gott som gratis sjukvård. Hon poängterar också att byråkratin är fantastisk i Portugal, och att komma in i systemet var enkelt.

– Däremot kan jag lägga märke till att både portugiser och finländare är väldigt kritiska till sig själva och det egna samhället. Ib land även utan orsak, säger Beukelman.

De största skillnader­na hon ser mellan länderna är vardagsrut­inerna. I Portugal har man väldigt strukturer­ade tider. På kvällarna umgås portugiser­na gärna med sin familj och först vid elvatiden på kvällarna går de ut och äter med sina vänner.

– Speciellt när jag var gravid träffade jag knappt våra portugisis­ka vänner. Jag hann alltid somna på kvällen innan vi skulle träffa dem, säger Beukelman.

 ?? Foto: AnnA IngmAn ?? vALDE pORtuGAL. Ellen Beukelman och dottern Lumi besöker gärna Österbotte­n och hälsar på familj och vänner.
Foto: AnnA IngmAn vALDE pORtuGAL. Ellen Beukelman och dottern Lumi besöker gärna Österbotte­n och hälsar på familj och vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland