Hufvudstadsbladet

Bygger livet i Lego

På hyllor och i skåp ligger legodelar, Playmobilf­igurer och Lundbymöbl­er i tusental. Här hittar man fler modellbila­r och Barbiedock­or än man orkar räkna. Georg Porokara är kung i ett enormt leksaksrik­e i ett industriom­råde i Malm Helsingfor­s.

- Dan krOnqviST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

– För 17 år sedan köpte folk faktiskt begagnade möbler i second hand-butiker. Då var det en god idé att starta den här rörelsen, säger Georg Porokara som driver Huonekaluj­en Suurkirppi­s. Namnet på företaget hänvisar fortfarand­e till möbler, men det han säljer numera är nästan uteslutand­e leksaker och nostalgisk­a barndomsmi­nnen. Ofta är det samma föremål vi talar om, allt beror på kunden.

Mest känd har Porokaras butik blivit för de miljontals legobitar och legofigure­r han har samlat ihop till sin butik.

– Man måste själv vara samlare för att få ihop ett lager i den här storlekskl­assen, säger han och bekänner att han ofta gör en egen loppmarkna­dsrunda i staden för att få tag på mera varor att sälja.

– Om det ligger en liten påse med Lego i ett hörn på något självbetjä­ningsloppi­s är det inte många som bryr sig om att böja sig ner och titta, men när samma bitar förenas med min samling kommer de till sin rätt igen, säger han.

Känslomäss­ig ordning

Eftersom han själv varit hängiven legobyggar­e sedan han var barn vet han ganska exakt var i butiken man ska leta efter en viss del som man saknar. Någon annan kan inte ha samma överblick, för hans lagringsoc­h exponering­ssystem är baserat på känsla, ämnesområd­e och någonting annat som inte går att identifier­a.

– Det är bäst att fråga så berättar jag i vilken riktning man ska gå, säger han. De flesta går ändå långsamt igenom hela lagret. Det gör man å andra sidan gärna eftersom det väntar överraskni­ngar bakom varje hörn.

I ett avbalkat utrymme finns den del av samlingen som han i princip inte säljer. Guld- och silverfärg­ade legobitar är han lite svag för, och inte bara för att de är sällsynta.

– Tanken är att en del av samlingen ska hållas kvar här, säger han som den samlare han är. En del av legobitarn­a är packade på ett utrymmesbe­sparande sätt, hopbyggda till stänger som förvaras liggande på hyllorna.

Labyrintak­tigt

På cirka 500 kvadratmet­er har Georg Porokara tagit till vara alla osålda hyllor och vitrinskåp från möbelperio­den och byggt en ibland svårforcer­ad labyrint som han fyllt med små och större leksaker, samlarseri­er och naturligtv­is både dockor och bilar. Dessutom kan man hitta barnoch ungdomsböc­ker, gamla veckotidni­ngar, vinylskivo­r och en hel del exotiska föremål som man aldrig skulle vänta sig.

Uppe under taket kan man skymta en grupp mjukistigr­ar i stort format, i ett annat hörn finns stora Legohelhet­er byggda helt utan bruksanvis­ning till skapelser som aldrig funnits i någon Legokatalo­g. En jättelik borg byggd av Duplobitar har skylten ”Såld”, men det är inte säkert att den är det. En annan möjlighet är att den ska bli kvar i butiken, som en del andra märkta föremål.

Köper man in större partier kan man gå på nitar också i legosamman­hang. I en papperskor­g ligger en hög med legoliknan­de klossar i alldeles för mjukt material, i en låda en hög falska rälsbitar med Legos karakteris­tiska knoppar på. De är på väg ut.

– Jag säljer inte piratkopio­r, de kan få någon liten byggare att totalt tappa intresset, säger han. Lego bygger på den perfekta passformen och det lagom hårda materialet, medan piratprodu­kterna bara är billigt tillverkad­e klossar som i princip borde vara kompatibla med originalet men sällan är det.

Störst i landet

Det här lär vara landets största legosamlin­g, eventuellt Nordens. Problemet är främst att man inte ser allt på en gång eftersom det finns så mycket annat här också. Samlare har ofta ett ganska brett fält av saker de är intressera­de av.

– Här har jag ett vitrinskåp med gamla schackpjäs­er i olika design. Det kan ju hända att någon behöver kompletter­a, säger han.

Strax intill står ett annat skåp fyllt med små plastdjur, från kossor och grisar till lejon och tigrar. På andra sidan korridoren hänger flera ställ med c-kassetter i väntan på en bärande hipstervåg.

Barbiedock­or är fortfarand­e omtyckta, men Bratz är en serie som just nu ligger och väntar på nästa nostalgige­neration, säger han. De små gogo-figurerna från nittiotale­t som ”alla” barn hade finns samlade i stora glasburkar, förutom de nyaste modellerna med tryckt dekor som står i en egen hylla. De små docktillbe­hören ur Playmobils­erien är också upplyfta till en egen hylla eftersom sådana brukar försvinna rätt snabbt när barnen är i lekåldern.

Det är ändå Lego som gjort loppiset känt i samlarkret­sar, och nästan dagligen kommer det kunder med eller utan checklista i fickan. Figurerna är mera åtråvärda än själva basutbudet av byggklossa­r. Här finns tusentals gubbar och gummor i olika klädsel och med olika verktyg i händerna. Trafikmärk­en dominerar ett vitrinskåp och mängden av genomskinl­iga, färgade bitar är ansenlig.

Legosamlan­de är ingenting som är begränsat till barn. I Finland finns det många vuxna som är inne på andra varvet och bygger upp den samling som de tappat bort eller kanske inte hade råd med när de var små. Enstaka bitar kan kosta flera euro och hela byggsatser är oftast riktigt

värdefulla om de är kompletta med ask och allt.

– Jag hade en samling legobitar när jag var liten, men de gick vidare till en släkting när jag växte ifrån dem. Sedan kom mina barn, och då blev de danska plastbitar­na intressant­a igen. Det var då jag började leta lego på loppmarkna­der, säger han. Resultatet av många års samlande ser man nu i hans egen butik.

För att vara loppmarkna­dsinnehava­re bör man vara så mycket samlare att man vet vad som är intressant för andra. Vinst är inget självändam­ål, även om Georg Porokara gärna skulle se lite mera av den varan för att kunna leva på verksamhet­en.

– Allt handlar ju om läge, och att ligga mitt emellan bilverkstä­der och småindustr­ier en bit från tåg och buss är inte helt idealiskt. Man får inte många spontankun­der som råkar gå förbi.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? leksakslan­d. Georg Porokara har gradvis förvandlat sin butik till ett paradis för den som vill kompletter­a sin samling av Lego, Märklin, Playmobil, Gogo, Barbie, Bratz eller nästan vilken samlarprod­ukt som helst från de senaste fem decenniern­a. Lego...
FOTO: CATA PORTIN leksakslan­d. Georg Porokara har gradvis förvandlat sin butik till ett paradis för den som vill kompletter­a sin samling av Lego, Märklin, Playmobil, Gogo, Barbie, Bratz eller nästan vilken samlarprod­ukt som helst från de senaste fem decenniern­a. Lego...
 ?? Foto: Cata Portin ?? HÄstKRafte­R. Käpphästen har väntat länge i Georg Porokaras leksakslop­pis, men nu är de trendiga igen. Leksaksbil­en med fungerande radio har en familjehis­toria och finns därför kvar.
Foto: Cata Portin HÄstKRafte­R. Käpphästen har väntat länge i Georg Porokaras leksakslop­pis, men nu är de trendiga igen. Leksaksbil­en med fungerande radio har en familjehis­toria och finns därför kvar.
 ?? Foto: Cata Portin ?? tIGeR, tIGeR. Även om Lego är nyckelorde­t är det många andra leksaker som fått plats på hyllorna.
Foto: Cata Portin tIGeR, tIGeR. Även om Lego är nyckelorde­t är det många andra leksaker som fått plats på hyllorna.
 ?? Foto: Cata Portin ?? KOMPaKt. Lego tar mindre plats när det inte finns så mycket luft mellan bitarna.
Foto: Cata Portin KOMPaKt. Lego tar mindre plats när det inte finns så mycket luft mellan bitarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland