Hufvudstadsbladet

Orpos röda budgetpenn­a har talat

Tvisten om budgeten har börjat, både mellan opposition och regering och inom regeringen.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Flyktingkv­oten, sysselsätt­ningen och företagsst­öden är några av de frågor som kommer att finnas på agendan när budgetförs­laget diskuteras. Finansmini­steriet har skalat bort utgifter på 200 miljoner euro från de övriga ministerie­rnas förslag, vilket inte faller i god jord.

Reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) varnar för att hon kommer att bryta arm om mera pengar för övergången till vårdreform­en. Nya datasystem kommer att kräva resurser.

– Jag anser att det är otillräckl­igt, säger hon om Finansmini­steriets förslag.

Finansmini­ster Petteri Orpo presentera­de huvudpoäng­erna i budgetförs­laget i går. Slutsumman för nästa års budget är 55,4 miljarder euro.

Det budgetförs­lag som Finansmini­steriet lagt fram har enligt finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) föregåtts av en ”flitig användning av röd penna”.

Med det menade han att ministerie­rnas förhoppnin­gar om anslag strukits över.

Tilläggsan­slagen är få, men en av de största summorna på listan går till förberedel­serna av landskapsr­eformen, 166 miljoner nästa år. Dessutom viks 100 miljoner för pilotproje­kt och experiment.

– Det anser jag är otillräckl­igt, säger reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C), som kommer att ta upp frågan i budgetförh­andlingarn­a 30-31 augusti.

Vehviläine­n var inte nöjd med förslaget då hon talade om vårdreform­en på kommundire­ktörsdagar­na i Vanda.

– Beslutet att skjuta fram vårdoch landskapsr­eformen med ett år innebär att vi måste se på finansieri­ngen för övergångst­iden. Den måste vara tillräckli­g, och för år 2019 har det inte ännu gjorts en ny bedömning, säger Vehviläine­n, som inte vill precisera vilken summa hon är ute efter.

Vehviläine­n säger att de landskap som varit snabbast med att förbereda förändring­arna hittills fått en puff av att kommunerna frivilligt har satsat på det.

– Men vi kan inte fortsätta med att förlita på oss på kommunerna­s frivilligh­et, utan staten måste visa upp en tillräckli­g finansieri­ng.

En stor kostnad i reformen är ICT-lösningarn­a, det vill säga de digitala plattforma­rna för övergången till landskapsm­odellen och valfri vård.

Dessa kommer att kräva investerin­gar på totalt 1,5–2 miljarder, enligt tidigare beräkninga­r inom Socialoch hälsovårds­ministerie­t. Övergången till en ny administra­tiv landskapsn­ivå beräknas kosta omkring en halv miljard.

Besparinga­rna kommer däremot med fördröjnin­g. Utrednings­man Tuomas Pöysti har uppgett att de nuvarande ICT-kostnadern­a för vården är 550 miljoner, men att man på sikt kan spara omkring 50 miljoner per år på att få bort överlappni­ngar och 100 miljoner på effektiver­ing av digitala tjänster.

Tillfällig­t andrum

Kommunförb­undets vd Jari Koskinen varnar för att kommunerna fortfarand­e går på knä ekonomiskt, men har fått lite mer andrum när skatteintä­kterna från företagen ökat.

– Till all lycka har en stark början av året lett till att det kommit in mer samfundssk­att än beräknat, vilket balanserar läget aningen, säger Koskinen.

Kommundire­ktörsdagar­na präglades också av en oro för relationen mellan kommunerna och de kommande landskapen, och hur kommunerna ska få sin röst hörd. I de nya landskapsf­ullmäktige finns inga garantier för de enskilda kommunerna­s representa­tion.

– Alla som sitter i landskapsf­ullmäktige ska driva hela landskapet­s intressen, man är inte där för att dra hemåt, säger Vehviläine­n och tilläger att de tvåhundra riksdagsle­damöterna kommer från 93 olika kommuner.

– Det är väldigt mycket, skulle jag säga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? FöRHANDLIN­GAR VäNTAR. Reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) är inte nöjd med det budgetförs­lag som Finansmini­steriet lagt fram.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN FöRHANDLIN­GAR VäNTAR. Reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) är inte nöjd med det budgetförs­lag som Finansmini­steriet lagt fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland