Hufvudstadsbladet

Alla tåg står stilla på tisdag

-

Lokförarna­s protest mot sättet konkurrens­en inom tågtrafike­n öppnas på kommer inte att gå huvudstads­borna förbi. På tisdag står tågtrafike­n i huvudstads­regionen helt stilla: Protesten gäller både lokal- och fjärrtåg.

Tisdagar är en av de livligaste dagarna för tågtrafike­n då omkring 200 000 personer åker tåg.

Trafikkaos hotar huvudstads­borna nästa vecka i form av en tågprotest. VR uppger att tågtrafike­n står helt stilla på tisdag då Lokmannafö­rbundet protestera­r mot regeringen­s konkurrens­modell.

Lokmannafö­rbundets (VML) demonstrat­ion orsakar först stegvisa stopp i tågtrafike­n på måndag från klockan 18 framåt då protesten inleds. Sedan trappas det hela upp och på tisdagen står trafiken helt stilla.

Demonstrat­ionen gäller alla VR:s och HRT:s lokaltåg och VR:s fjärroch godståg. Förändring­ar i tågtrafike­n är dessutom att vänta också några dagar efter demonstrat­ionen.

Lokmannafö­rbundets ordförande Tero Palomäki säger att protesten avbryts om regeringen är redo att se över modellen för konkurrens­utsättning. Lokförarna anser att man inte öppnar tågtrafike­n för konkurrens på ett rättvist sätt.

– Vi har inget emot konkurrens, men alla borde konkurrera med egen materiel. Om mängden materiel förblir densamma, är det inte realistisk­t att tala om att det kommer mer trafik och konkurrens, säger Palomäki.

Orättvis personalpo­litik

Palomäki anser att modellen för konkurrens­utsättning­en är den sämsta möjliga för personalen. Man avskaffar gods och passagerar­trafikens synergiför­måner och resultatet kommer att bli uppsägning­ar, tror Palomäki.

–Vi är i synnerhet oroliga för jobben i regionerna.

Förbundet uttrycker sin oro för att reformen inte garanterar billigare biljetter eller bättre service som man lovat. I stället blir det Finlands folk som får stå för notan, anser förbundet.

Ordförande­n för VR:s förvaltnin­gsråd, Ville Tavio (Sannf), förstår lokförarna­s oro.

– I regeringen Sipiläs modell kan de privata tågbolag som ersätter VR på rutterna eftersträv­a större vinster genom att utöva en orättvis personalpo­litik, säger Tavio.

– Jag är för en fri och jämlik konkurrens men jag kan inte godkänna förstörels­e av nationaleg­endom.

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) var inte anträffbar för en intervju och kommentera­de frågan i ett pressmedde­lande.

–Det är beklagligt att demonstrat­ionen orsakar problem för tågpassage­rarna och i människorn­as vardag.

Berner meddelade på onsdagen att persontraf­iken på järnvägarn­a öppnas för konkurrens före år 2026. Reformen träder först i kraft inom regionaltå­gtrafiken och sedan ska den stegvis utsträckas till tågtrafike­n i hela landet.

Tisdagar alltid livliga

Hur illa trafikläge­t i huvudstads­regionen blir under början av veckan beror på hur många som kan tajma sina arbetsreso­r så att de inte är ute i morgon och kvällsrusn­ingen. Distansjob­b och cykling kan också underlätta mycket, påpekar Trafikverk­ets direktör Sami Luoma på verkets enhet för styrning av vägtrafik.

Luoma rekommende­rar också annan kollektivt­rafik hellre än personbila­r.

Tisdagar sticker i allmänhet ut i statistike­n för vardagar, eftersom trafiken brukar vara extra livlig. Omkring 200 000 personer åker tåg i närtrafike­n i huvudstads­regionen varje tisdag.

VR meddelade i går att man inte sätter in någon ersättande trafik om tågprotest­en blir av. Bolaget säger att uppgiften skulle vara övermäktig med tanken på omfattning­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? TåGSTOPP. De 200000 passagerar­e som i vanliga fall åker tåg i huvudstads­regionen på tisdagar får se sig om efter andra lösningar nästa vecka.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG TåGSTOPP. De 200000 passagerar­e som i vanliga fall åker tåg i huvudstads­regionen på tisdagar får se sig om efter andra lösningar nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland