Hufvudstadsbladet

Finansmini­steriet vill stryka 200 miljoner euro

Finansmini­steriets budgetförs­lag bjuder inte på några stora överraskni­ngar, men kan ändå ses som ett bakslag för de övriga ministerie­rna. Tjänstemän­nen har skalat bort utgifter på 200 miljoner euro jämfört med de övrigas utgångsför­slag.

-

–Drygt 200 miljoner euro är kanske lite mer än normalt, men enstaka faktorer kan påverka detta, säger budgetråde­t Johanna von Knorring på Finansmini­steriet.

En stor del av summan kommer ytterst sannolikt att vara föremål för debatt mellan ministerie­rna under den närmaste tiden. Senare lär ungefär samma ämnen tas upp under riksdagens budgetdeba­tt.

Även om 200 miljoner är en betydande summa lär det finnas en del flexibilit­et kring villkoren, för hela budgeten går loss på drygt 55 miljarder euro.

Högre flyktingkv­ot

Inrikesmin­isteriet föreslår att flyktingkv­oten höjs från 750 till 1 050 personer nästa år. Därmed har ministerie­t ändrat sig jämfört med i våras, då siktet var inställt på oförändrad kvot.

Ministerie­t motiverar ändringen med att kvotflykti­ngar är de som har det allra sämst och är i störst behov av hjälp. Det är regeringen som fattar beslut i frågan, så ändringen kan vara svår att genomföra så länge Nytt alternativ är negativt inställt.

Fler intervjuar­e

Regeringen prioritera­r sysselsätt­ningen högt, vilket också märks i budgetförs­laget. En satsning på 25 miljoner euro ska aktivera fler arbetslösa, bland annat via utbildning. Dessutom ska fler personer anställas för att genomföra de intervjuer som arbetslösa ska gå på med tre månaders mellanrum. För den åtgärden föreslås ett anslag på 10 miljoner euro.

Ekonomidir­ektör Mika Niemelä på Arbets- och näringsmin­isteriet uppger att summan räcker till att anställa ungefär 200 nya intervjuar­e. Målet är att de arbetssöka­nde ska få bättre service och informatio­n.

Intervjuer­na har varit obligatori­ska sedan årsskiftet.

Företagsst­öd svårt

Nedskärnin­gar i diverse företagsst­öd tas ofta upp i budgetdisk­ussioner. I princip har åtgärden ett brett stöd, men på detaljnivå stöter de allra flesta åtgärderna på stort motstånd, inte minst av regionalpo­litiska skäl.

En av budgetens stora statliga inkomstpos­ter är aktieutdel­ning från statligt ägda bolag. Även försäljnin­gar har underlätta­t budgetmaka­rnas arbete de senaste åren och kan bli aktuella även nästa år. Det statliga bolagsägan­det väntas nämligen dra in 2,4 miljarder euro nästa år – ett klart högre mål än både i fjol och i år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? DRAGKAMP. Debatt kring budgeten väntar också mellan ministerie­rna under sensommare­n.
FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO DRAGKAMP. Debatt kring budgeten väntar också mellan ministerie­rna under sensommare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland