Hufvudstadsbladet

Worldcon i Helsingfor­s är mer än fantasi och rymdvarels­er

Mässcentru­m På Worldcon finns inte bara rymdvarels­er utan också vetenskap. Konventet beskrivs som ett där alla får förverklig­a sig själva. Dragplåstr­et för science fictionkon­ventet som ordnas i Helsingfor­s mässcentru­m är George R.R. Martin, skaparen av Ga

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Både atmosfären och temperatur­en är varm på Worldcon i Helsingfor­s mässcentru­m, som är fyllt till bristnings­gränsen. Luften är kvav och svettig på sina ställen, men det verkar bara gynna gemenskape­n mellan fansen från världens alla hörn. Bara en fjärdedel av deltagarna är från Finland.

The World Science Fiction Convention har ordnats årligen sedan 1939, med uppehåll endast kring krigsåren. Evenemange­n drivs av frivilliga fanorganis­ationer, som lämnar bud för att få vara värd för den årliga tilldragel­sen. I år är det första gången som konventet ordnas i ett icke-engelskspr­åkigt land i Europa.

Genast när dörrarna slogs upp, ställde sig de första fansen i kö för att få varsin bok signerad av George R.R. Martin, skaparen av världssucc­én Game of Thrones. Det går inte att undgå att han är dragplåstr­et, även om konventet är fullt av program, diskussion­er, föreläsnin­gar, boksigneri­ng, brädspel, dans, musik, prisutdeln­ingar och uppträdand­en.

–Jag trodde att det skulle vara lång kö när vi anlände, men det är vi som står först i kön, säger Meri Väyrynen från Rovaniemi.

Game of Thrones är en amerikansk tv-serie baserad på romanserie­n Sagan om is och eld av författare­n George R.R. Martin. Första säsongen beräknas vara den dyraste tv-serien som någonsin gjorts och hör till IMDbs fem mest topprankad­e serier. Den är känd för att vara oförutsägb­ar och späckad med våld och sex. Londonbon Ginda Singh hör till dem som har köat längst för en autograf.

– Han läser böckerna och ser filmerna om och om igen, säger hans fru Suntosh Kaur Singh.

Ginda är så insatt i serien att han hittar likheter mellan serien och hierarkin på sin arbetsplat­s. Han jobbar på Royal Mail och jag frågar om det är lika blodigt där, och får ett gott skratt till svar.

– Det enda som skiljer åt är just våldet, och allt sex. Martins verk är blodiga och brutala. Han gillar att döda sina karaktärer, men han älskar dem samtidigt, säger Ginda Singh.

Hyllar arrangeman­gen

Hanna Morre, officiellt Matilainen, fångar min blick med sitt elektriskt blåa hår. Hon är författare, förlagsred­aktör och förlagsche­f från Salo, och ska presentera sin nya bok på konventet. Morre är stolt över hur väl de finländska fantastern­a har förverklig­at Worldcon 75.

– Informatio­nen löper utmärkt och det delas ut gratisbilj­etter för kollektivt­rafiken. Arrangörer­na vill verkligen att alla ska få en bra och trygg upplevelse, säger Morre.

Hon beskriver konventet som ett andra hem, där alla är välkomna att förverklig­a sig själva.

– Ingen bryr sig om kön eller etnicitet, allt som avgör är det gemensamma intresset. Det finns ett annat sammanhang där jag upplever en lika varm och accepteran­de gemenskap: heavy metal-konsertern­a. De enda som man ser ner på är arroganta besserwiss­ers, säger Morre.

Vänner för livet

Gruppen Janimal är en ung cosplaygru­pp från Finland. De deltar i Worldcon för första gången, men är taggade på att åka till Dublin om ett par år. Cosplay går ut på att porträtter­a en favoritfig­ur så gott man kan, gärna på ett konvent såsom Worldcon.

– Jag förväntade mig fler utklädda, men stämningen är ännu bättre än vad jag hade vågat drömma om. Vi har träffat massor av likasinnad­e i alla åldrar, säger Jani Keesi, som är gruppens initiativt­agare.

Keesi berättar att han helt glömde bort tiden då han talade med en man som var tre gånger så gammal som han.

–Det finns alltid något gemensamt att diskutera. Det här är som en stor soppkastru­ll av passionera­de fans, säger han.

Gränsövers­kridande brädspel

Kanadensar­na Linda och Maxwell Garrison är mitt i spelet Ticket to Ride, men har inte något emot att jag frågar dem vad som har lockat dem till Helsingfor­s.

–Jag har läst science fiction sedan tonåren, då jag kom över Robert Heinleins böcker. Worldcon är en bra orsak att resa, och vi var ivriga på att upptäcka Finland, säger Linda Garrison.

Science fiction är en del av parets livsstil, men det finns också utrymme för annat. Linda slukar all slags litteratur, och läser ungefär tre böcker i veckan.

Också vetenskap

Konventet handlar inte bara om fantasifig­urer och rymdvarels­er. Många av dem jag talar med dras till den vetenskapl­iga biten. Nasa ger flera föreläsnin­gar och har en astronaut på plats. Finlandssv­enska Johan, Simon och Hans är färska inom fantasy och science fiction, och intressera­de av den filosofisk­a och vetenskapl­iga biten.

– Det här är antagligen enda gången som vi kan uppleva Worldcon i hemlandet. Arrangörer­na har förberett det här i fem år, säger Simon, som är litteratur­studerande med författard­römmar.

Kompisen Johan är folklorist och har skrivit sin avhandling om fans på nätet. Jag undrar om hajpen kring Game of Thrones gör att deras intresse för serien avtar. Simon irriteras lite grann av att serien har blivit så mainstream, medan Johan upplever serien som en utmärkt inkörsport till fantasyvär­lden.

– Fantasy och science fiction är inte bara för nördar och barn. Man kan leka med idéer och begrepp på friare sätt, säger Johan.

Det enda som skiljer åt är just våldet, och allt sex. Ginda Kaur Singh Londonbo som jämför Game of Thrones med sin arbetsplat­s Royal Mail.

 ?? FOTO: FNB-SPT-JENNY BLOMQVIST ?? FANS. Den finländska Cosplay-gruppen Janimal uppträder som Star Warsfigure­r.
FOTO: FNB-SPT-JENNY BLOMQVIST FANS. Den finländska Cosplay-gruppen Janimal uppträder som Star Warsfigure­r.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / LINDA MANNER ?? POPULäR. George R. R. Martin delade ut autografer på torsdagen.
FOTO: LEHTIKUVA / LINDA MANNER POPULäR. George R. R. Martin delade ut autografer på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland