Hufvudstadsbladet

Spårvagnar­na tar nya rutter

- STEFANIE LINDROOS stefanie.lindroos@ksfmedia.fi

Kollektivt­rafiken i Helsingfor­s genomgår stora förändring­ar den kommande veckan. Från och med den 14 augusti börjar bland annat 1:ans spårvagn köra alla veckodagar och de så kallade cirkellinj­erna 2 och 3, samt 7A och 7B, försvinner i sin nuvarande form. Även busslinjer­na i nordöstra Helsingfor­s förnyas.

Snart kommer du inte längre till Kronohagen då du stiger på ettans spårvagn. I stället kan man nu ta sig till Rödbergen via Tölö och Kampen.

Förändring­arna i ettans rutt är bara en del av de stora förnyelser­na i spårvagnsn­ätet: också linjerna 2, 3, 7 och 9 kommer från och med måndagen att trafikera på delvis nya rutter. Linjerna 4,5, 6, 6T, 8 och 10 kommer att fortsätta åka samma rutter som förut men på vissa linjer kommer det att ske ändringar i turinterva­llerna.

2, 3 och 7 blir en

En av de största förändring­arna i och med linjeförny­elserna är att det snart är möjligt att stiga på sjuans spårvagn i Västra terminalen, åka igenom hela centrum till Böle station och därifrån vidare via Tölö, Olympiater­minalen och Berghäll tillbaka till Tölö utan att alls byta spårvagn på vägen.

Linjerna 2, 3 och 7 kommer nämligen att bilda en enda lång rutthelhet.

Treans, och samtidigt hela rutthelhet­ens, norra ändhållpla­ts kommer temporärt att vara vid Tölö hall under hösten. Staden bygger ny spårväg vid Grejusgata­n i Bortre Tölö och när den blir klar kommer 3:an att köra via den till sin slutliga ändhållpla­ts på Granvägen i Mejlans.

De nuvarande linjerna 7A och 7B kommer att försvinna.

Ettan och nian på nya spår

Förutom att ettans spårvagn får en helt ny rutt får den också en ny tidtabell. Linjen har hittills endast trafikerat under vardagarna men kommer framöver också att köra under helger med tolv minuters turinterva­ller.

Spårvagn 9:s ändhållpla­ts flyttar från Västra terminalen till västra sidan av Busholmen. I fortsättni­ngen vänder nian till Medelhavsg­atan och har liksom åttan sin ändhållpla­ts vid Utterhälle­n.

Av de resterande linjerna som får behålla sina gamla rutter börjar spårvagnsl­injerna 6 och 8 båda trafikera med tio minuters intervalle­r under rusningsti­derna. Linjerna 4, 5 och 10 fortsätter trafikera precis som de gjort hittills.

Också busslinjer­na ändras

Det är inte bara spårvagnsl­injerna som genomgår en förändring i höst. Flera av busslinjer­na i nordöstra Helsingfor­s får nya rutter och en del får även helt nya linjenumme­r.

Linje 72 blir busslinje 61, och linje 68 blir busslinje 78. Så blir linjenumre­ringen logisk, menar HRT: bussar som kör längs Backasgata­n börjar med nummer 6 och bussar som kör längs Tavastväge­n med nummer 7. Flera andra linjer får också delvis nya rutter, till exempel förlängs buss 561:ans rutt mellan Östra centrum och Aviapolis vidare till Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Kollektivt­rafiken övergår också till vintertidt­abeller den 14 augusti.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ARKIVBILD ?? FöRäNDRING­AR. Spårvagnsl­injerna 7A och 7B kommer att försvinna på måndag. De ersätts av linje 7 som trafikerar mellan Böle och Västra hamnen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ARKIVBILD FöRäNDRING­AR. Spårvagnsl­injerna 7A och 7B kommer att försvinna på måndag. De ersätts av linje 7 som trafikerar mellan Böle och Västra hamnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland