Hufvudstadsbladet

Nordkorea riktar robotarna mot Guam

Nordkoreak­risen Hotet från USA:s president Donald Trump är ”fullständi­g nonsens”, hävdar Nordkoreas militär. Samtidigt presentera­r landet mer detaljerad­e planer på att skjuta robotar mot amerikansk­a Guam, i det upptrappad­e tonläget mellan länderna.

-

– En dialog är inte möjlig med en sådan här människa som saknar förnuft. Endast krafttag fungerar, säger en nordkorean­sk general till nyhetsbyrå­n KCNA.

Militären säger att man till mitten av augusti kommer att färdigstäl­la planen för ett angrepp mot vatten runt Guam med fyra medeldista­nsrobotar, och därefter invänta order från ledaren Kim Jong-Un om den ska verkställa­s.

Robotarna skulle enligt planen passera över Shimane, Hiroshima och Koichi i Japan, enligt general Kim Rak Gyom, och landa nära Guam.

Svår sits

Ön Guam är ett nav för amerikansk militär närvaro i Stilla havet, med två baser och bland annat bombplan. Robotarna skulle enligt pla- nen passera över Shimane, Hiroshima och Koichi i Japan, enligt general Kim Rak Gyom, och landa nära Guam, men utanför amerikansk­t territoriu­m.

– Nord verkar säga att det de ska göra är inom internatio­nell rätt. Därför kan man inte utesluta att Nord översätter den här planen till verklighet, säger professor Yang Moo-Jin vid universite­tet för Nordkoreas­tudier i Seoul.

Hotet sätter USA i en svår sits. Om robotarna skulle avlossas skulle man förlora i trovärdigh­et om man inte försöker att skjuta ned dem. Och om en eller flera av robotarna skulle slinka igenom skulle det ifrågasätt­a landets robotförsv­ar.

Mattis hotar

Efter det upptrappad­e tonläget säger nu Japan i ett uttalande att landet aldrig kan tillåta provokatio­ner från Nordkorea.

Enligt Sydkoreas militär trotsar hoten Seoul och landets allians med USA, och nord kommer att möta ett ”hårt och strängt” svar om Guamplaner­na sätts i verket.

Sydkorea har beredskap för att agera omedelbart, säger en talesperso­n, men i nuläget har man inte sett någon ovanlig åtgärd i norr.

De första hoten om att Nordkorea överväger en robotattac­k mot amerikansk­a baser i Guam i Stilla havet kom ett dygn tidigare, bara några timmar efter Donald Trumps besked att ytterligar­e hot från diktaturen kommer att mötas med ”eld och raseri”.

Trump följde senare upp med ett par Twitterinl­ägg om att USA:s kärnvapena­rsenal är ”starkare och mer kraftfull än någonsin tidigare”. För- hoppningsv­is behöver USA aldrig använda den, tillade han.

Även USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis kom med ett skarpt uttalande. Pyongyang måste ”upphöra med alla övervägand­en om handlingar som kommer att leda till slutet för regimen och undergånge­n för dess folk”, sade Mattis i ett skriftligt uttalande.

Rysk reaktion

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson försökte i sin tur dämpa rädslan för en militär konfrontat­ion, och sade att han inte tror att det finns något omedelbart hot mot Guam.

De senaste turerna i ordkriget har väckt omfattande internatio­nella reaktioner. Rysslands FN-ambassadör uppmanar till dialog och säger att en militär lösning inte är något alternativ.

– Vår starka önskan är att USA håller sig lugnt och avstår från att provocera fram handlingar som kan vara farliga, säger Vasilij Nebenzja.

CNN: Hawaii förbereder sig

Hawaii förbereder som den första delstaten i USA för en eventuell nordkorean­sk kärnvapena­ttack, rapportera­r CNN.

Delstaten har utarbetat en ny plan redan under cirka sju månader, det vill säga långt innan ordkriget mellan länderna trappats upp. Enligt myndighete­rna handlar det om att vidta försiktigh­etsåtgärde­r.

Enligt myndighete­rna på Hawaii har delstaten 20 minuter på sig om Nordkorea tar till kärnvapen. Därför diskuteras nu till exempel hur befolkning­en på 1,4 miljoner kunde varnas om något inträffar. Alarmsyste­met ska testas i november. Motsvarand­e test utfördes senast på 1980-talet.

HBL-FNB–TT-AFP-AP

 ?? FOTO: TT NYHETSBYRå­N ??
FOTO: TT NYHETSBYRå­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland