Hufvudstadsbladet

Äggskandal­en sprids till Storbritan­nien

-

Omkring 700000 nederländs­ka giftägg har använts i livsmedel i Storbritan­nien, meddelar det brittiska livsmedels­verket. I Nederlände­rna har två personer gripits vid utredninge­n av skandalen med ägg som innehåller bekämpning­smedlet fipronil.

Äggskandal­en fortsätter att växa runt om i Europa. Brittiska myndighete­r uppger nu att 700 000 giftägg hamnar på butikshyll­orna i landet. Giftäggen har använts i förädlade livsmedel, till exempel som smörgåsfyl­lning och i sallader. En del har redan ätits upp medan andra produkter nu plockas bort från butikshyll­orna. Tidigare har man angett en betydligt lägre siffra.

Men landets motsvarigh­et till livsmedels­verket tonar ändå ner hälsoriske­n och noterar att äggen utgör 0,007 procent av den totala mängd ägg som konsumeras i Storbritan­nien varje år.

– Många av äggen blandades med andra ägg som inte kom från drabbade gårdar, så resterna av fipronil är mycket utspädda, säger man på det brittiska livsmedels­verket.

Två gripna i Nederlände­rna

Nederländs­ka och belgiska myndighete­r gjorde under gårdagen tillslag mot flera platser kopplade till det företag som anklagas för att ha använt bekämpning­smedlet. Två personer har gripits av nederländs­ka myndighete­r under dagen.

De gripna är två chefer vid företaget som anklagas ha använt fipronil på hönsgårdar, säger den nederländs­ka taleskvinn­an Marieke van der Molen.

Enligt nederländs­ka medier är det misstänkta företaget Chickfrien­d.

Matbutiker i Tyskland, Nederlände­rna, Belgien och Schweiz har dragit tillbaka miljontals ägg från hyllorna i spåren av skandalen, och omkring 138 nederländs­ka hönserier har tillfällig­t stängts. Även Luxemburg meddelade i går att det drabbats av skandalen.

HBL-FNB–AFP-TT-REUTERS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland