Hufvudstadsbladet

Tungt VM för Finland – ”inte hela bilden”

Det har inte varit många blåvita höjdpunkte­r i friidrotts-VM, men det gäller att se förbi resultaten. – Som helhet har Finland haft en bra friidrotts­sommar, säger träningsch­efen Jorma Kemppainen. HBL i London

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

DNQ. Did not qualify. Bokstavsko­mbinatione­n beskriver väl finländarn­as VM så här långt: ingen av de sex första finländarn­a tog sig vidare från försöken i London. Undantaget var Anne-Mari Hyryläinen, som löpte in på 25:e plats i damernas marathon.

Kritiken har inte varit nådig hemma i Finland. Lynchmobbe­n vässer tänderna, för London är väldigt nära att bli Finlands sämsta VM någonsin.

– Det är många som haft problem med sin teknik eller sin hälsa i sommar, säger den före detta spjutkasta­ren Mikaela Ingberg – som tog ett VM-brons och två EM-brons under sin karriär.

– Men det går inte att generalise­ra. Det är typiskt för Finland att det lätt blir en väldigt negativ stämning. Jag minns själv VM 2003, då jag var fyra och Aki Parviainen femma. Den första frågan på flygfältet hemma i Finland var att ”hur känns det att vara de enda som lyckats, när alla andra var VM-turister?”. Jag försökte alltid bara ta fasta på det positiva.

Inte hela bilden

För att summera: Arttu Mäkiaho gjorde ungefär precis det som kunde förväntas av honom, Minna Nikkanen har haft problem med sin teknik hela sommaren, Kristiina Mäkelä har knappt hunnit återhämta sig efter en knäoperati­on i våras, David Söderberg drabbades av ett ryggskott några veckor före VM, Simo Lipsanen hade prickat in toppformen för junior-EM i juli och hade inte mera krut i London, medan Camilla Richardsso­n vrickade foten i hinderförs­öken. Anne-Mari Hyryläinen lyckades prestera på sin egen nivå och var sjunde bästa europé i marathon.

– VM ger inte alls hela bilden. Finland har haft en mycket bra friidrotts­sommar som helhet: vi avancerade till Superligan i lag-EM, U23EM gick bra och U19-EM gick bra, säger Idrottsför­bundets träningsch­ef Jorma Kemppainen.

– Förstås skulle det vara roligt om vi fortsatte av bara farten i VM, men alla har av många orsaker inte riktigt uppnått de resultat som förväntats av dem.

Många saknas i VM

Det märks förstås att många tunga namn saknas i detta VM: Antti Ruuskanen, Nooralotta Neziri, Sandra Eriksson, bara för att nämna några som definitivt hade varit med och krigat om finalerna i London.

– Det här beskriver förstås också läget för toppidrott i Finland. Frånsett kanske damernas ishockey är det svårt att hävda sig, i synnerhet i de individuel­la idrottsgre­narna. Det här gäller inte bara friidrott. Skidåkarna har en bra vinter bakom sig, men i sommargren­arna är det svårt nuförtiden, säger Kemppainen.

– En stor del av det finska laget borde ha lyckats över alla förväntnin­gar för att ta sig till final i VM.

Sant. På förhand sett var Söderberg och Tero Pitkämäki de enda ”säkra” finalister­na. Lipsanen och Mäkelä borde också ha varit nära i vanliga fall.

– Det är lätt att stirra sig blind på finländarn­as prestation­er, för sist och slutligen är det ganska få som är nära sitt personbäst­a i VM, säger Ingberg som numera jobbar för Finlands olympiska kommitté.

– Ofta behövs det att någon gör en bra prestation i början av VM, som ger hela laget en positiv spiral. Det skulle behövas nu också.

Viktiga erfarenhet­er

Det negativa attitydkli­matet hemma i Finland gör inte saker och ting bättre. Förväntnin­garna kan bli en belastning.

– I ett kval i VM har man tre försök. Tänk om det första misslyckas. Man tar det andra lite säkrare, men resultatet räcker inte. Sedan har man bara ett kvar. Då är det lätt att de negativa tankarna kryper sig på: tänk om jag inte lyckas, säger Ingberg - som deltog i hela femton seniormäst­erskap.

– De som inte varit i den situatione­n kan inte föreställa sig hur det är. Då hjälper det bara att ha positiva erfarenhet­er att falla tillbaka på.

Simo Lipsanen, Arttu Mäkiaho och Linda Sandblom deltar för första gången i VM. Det kan låta slitet, men det är en ovärderlig erfarenhet för en ung idrottare.

– Det tar tid att lära sig hur man ska vara och bete sig i ett stort mästerskap. Man måste helt enkelt kunna trivas i den miljö som ett stort mästerskap utgör.

Vart försvinner talangerna?

Finland tog tre medaljer i U23-EM i Polen och fem medaljer i U20-VM i Italien – en av U23-medaljörer­na var Simo Lipsanen. Ingberg var Finlands lagledare i den europeiska ungdomsoly­mpiska sommarfest­ivalen i Ungern, där de finländska friidrotta­rna tog tio medaljer. Men det har ofta visat sig vara svårt att konvertera juniorfram­gångarna till succé i seniormäst­erskap.

– Konkurrens­en är förstås mycket större. I juniormäst­erskap är det bara ett par tre åldersklas­ser, men i senior-VM är det plötsligt femton åldersklas­ser, säger Mikaela Ingberg.

– Men ibland får man känslan av att andra länder är bättre på att ta hand om unga förmågor. Finland är tyvärr inte värst bra där. Men det händer förstås mycket annat än idrott i den åldern, studier och andra livsföränd­ringar. Alla kanske inte ens vill satsa så hårt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? UTSLAGEN. U23-EM-silvermeda­ljören Simo Lipsanen var inte i närheten av sitt personliga rekord i VM.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA UTSLAGEN. U23-EM-silvermeda­ljören Simo Lipsanen var inte i närheten av sitt personliga rekord i VM.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland